A legjobb videojátékok karácsonyra

candy crush mobil
MIAMI, FL - NOVEMBER 03: In this photo illustration, a Candy Crush game is seen on an iPad on November 3, 2015 in Miami, Florida. It was announced today that game maker Activision Blizzard has paid $5.9 billion to purchase King, the parent company of games like Candy Crush Saga and Bubble Witch Saga. (Photo Illustration by Joe Raedle/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Gyereknek? Nagyinak? Nekünk? Ki mit kapjon karácsonyra? Sokféle válasz létezik, a videojátékok azonban azon területek közé tartoznak, amik tényleg kortól és nemtől függetlenül nyújtanak tartalmas szórakozást. Csak tudni kell, kinek mit ajánlunk. Segítünk.
Vágólapra másolva!

Jön a karácsony, vele az ajándékozás, és persze a pánik, hogy mégis mit vegyünk és kinek. Elsőre talán nem tűnik logikusnak, de a videojátékok világa a megoldás:

bármely korcsoport elvarázsolható a megfelelő szoftverrel,

a kétezres évek közepe óta pedig rengeteg játék készült azoknak, akik korábban sosem nyúltak efféle programhoz.

Mivel azonban évente több ezer játék jelenik meg mindenféle platformon, nem árt egy kis segítség, hogy könnyebben igazodhassunk el közöttünk. Összeállításunkban tényleges példákat ajánlunk, hátha a fa alatti meglepetés egy gamer pályafutás kezdetét jelenti majd.

Disney Infinity 3.0 Star Wars

A gyerekek a legfogékonyabbak a videojátékokra, arra azonban figyelni kell, hogy nekik megfelelő szoftvert kapjanak. Szerencsére a választék roppant tág, ráadásul egyes programok kortól függetlenül is ajánlhatók.

Ilyen például a Disney Infinity 3.0 Star Wars, ami egy teljesen gyerekbarát akció-kaland videojáték, főszerepben a Csillagok háborúja filmek és rajzfilmek kedvelt szereplőivel.

A Disney Infinity 3.0-ban a Star Wars hőseit is irányíthatjuk Forrás: Disney

A grafika meseszerű, a játékmenet könnyed, mégis változatos. Igaz ugyan, hogy kulcsfontosságú benne a harc, a fénykardos kaszabolást mégsem lehet komolyan venni, hiszen ellenfelekként jórészt buta droidokat vonultat fel a program.

Ez azonban még nem minden.

A Disney Infinity játékok úgy működnek, hogy a szoftver mellé jár egy kiegészítő, amire különböző műanyag játékfigurákat rakva azok megjelennek a képernyőn, és rögtön játszható szereplőkké válnak.

Így néznek ki a játékfigurák Forrás: Disney

Az alapcsomagban található figurákon túl rengeteg egyéb vásárolható meg külön, köztük olyan Disney-filmek szereplői, mint

az Agymanók, a Karib-tenger kalózai vagy a Bosszúállók-filmek hősei.

A szoftver megvásárlása után tehát jó ideig nem kell azon gondolkodni, hogy mit kapjanak a kicsik egy adott ünnepre. Elég kiválasztani a kedvenc szereplőiket, amik egyébként műanyag öntvényként is kifejezetten jól mutatnak, dísztárgyként sem utolsók.

A Disney Infinity 3.0 PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One, Wii U konzolokra jelent meg, a startcsomag ára 18 ezer forint.

Candy Crush Saga

A gyerek megkapták a magukét, most jöjjenek az idősek - bizony, nekik is vannak ajánlott videojátékok. Persze azt senki sem gondolja komolyan, hogy a hetvenéves nagymama majd szörnyek elől menekül a Dead Space-ben, vagy megmenti a világot a Call of Dutyban.

A Candy Crush Saga még egy folytatást is kapott Forrás: AFP/Joe Raedle

Ugyanakkor egy tableten jól szórakozhatnak, mondjuk olyan játékokkal, amik tornáztatják az ember agyát, így segítve a szellemi frissesség megőrzését.

A Candy Crush Saga kiváló választás lehet.

Ez egy egyszerű, de látványos (és egyébként dollármilliárdokat érő) logikai játék, amiben cukorkák esnek az égből, ezeket összepárosítva lehet teljesíteni a pályákat. Olyan sok szint van, hogy végigvinni gyakorlatilag lehetetlen a programot.

Ellenben nem csak tableten, de PC-n is működik. Csak egy Facebook-fiók kell hozzá. És tud magyarul.

Kevésbé összetett, de rejtvényfejtőknek ajánlott játék még az androidos Szókereső, ami azon túl, hogy szintén magyarul van, még barátságos versenyzésre is invitálja a játékosokat. Vajon ki találja meg a legtöbb szót adott idő alatt? Ehhez sem kell más, mint egy táblagép vagy okostelefon, akár az olcsóbb fajtából.

Call of Duty: Black Ops III

A videojátékokban az a jó, hogy szemben mondjuk a Barbie babával vagy a Tini nindzsa akciófigurákkal, az embert harmincas fejjel sem nézik hülyének, ha bevallottan szokott játszani velük. Ennek oka, hogy

a játékok nagy része manapság inkább felnőtteknek készül.

A jövő háborúját nem hétköznapi emberek vívják Forrás: Steam

Aki csak ki szeretné ereszteni a gőzt egy fáradt nap után, a Call of Duty: Black Ops III-mal megteheti. Ez egy futurisztikus akciójáték, története szerint a jövő hadseregei kiborgkatonákból állnak. A játékos egy ilyen felturbózott bakát alakít, miközben dúl körülötte a nagyhatalmak titkos háborúja.

Belső nézetes lövöldözős játékként a Black Ops III-ban fontos szerepet kap a gyors, pörgős akció,

a látványos jelenetek, és persze a futurisztikus fegyverarzenál. A történetet akár három másik játékossal vállvetve is végig lehet játszani, amennyiben pedig ráununk a sztorira, jöhet a kompetitív többjátékos mód, számtalan pályával, fejleszthető főszereplővel, látványos grafikával.

A Call of Duty: Black Ops III PC-re, Xbox One-ra és PS4-re kapható. A számítógépes változat ára 12 ezer, a konzolsoké 18 ezer forint.

Need for Speed

Akik a kevésbé erőszakos megoldásokat kedvelik, de szintén le akarják vezetni a hétköznapi stresszt, az új Need for Speeddel tegyenek egy próbát - már ha nem kapnak agyvérzést a sok neontól és a szokottnál gyorsabb utcai versenygépektől.

Az idei Need for Speed mindennél szebb lett Forrás: Electronic Arts

A több mint kétévtizedes múltra visszatekintő Need for Speed egy autóversenyes sorozat, aminek új részében az illegális belvárosi versenyzés áll a középpontban.

Igazából kortalan szórakozás,

elsősorban mégis nagyobb gyermekeknek vagy felnőtteknek ajánlott.

A Need for Speed PS4 és Xbox One konzolokra jelent meg, ára 19 ezer forint. A PC-s változat januárban jelenik meg, az olcsóbb lesz valamivel.

FIFA 16

Persze a felnőtt játékosok sem egyformák: van akinek csak öt perce van játszani, mondjuk hetente. Nekik egy Call of Duty és Need for Speed még talán jó választás lehet, mert könnyen megtanulható játékok.

Amikor azonban a szokottnál is kevesebb ideje van az embernek,

olyasmi kell, amit azonnal fel tud kapni, majd ugyanolyan gyorsan letenni.

A FIFA 16 a sorozat eddigi legszebb része Forrás: EA Origin

Teljes árú játékok esetében a FIFA 16 pontosan ilyen. Egy focis program, amiben pár perces meccseket is le lehet játszani, a gép vagy épp más játékosok ellen. Nyilván nem mindenki szereti ezt a spotágat, a többségnek azonban nem esik nehezére egy kis virtuális gyepkoptatás.

Clash of Clans

Mobilfronton több lehetőség is van. A fent említett appokon túl a Clash of Clanst (Android, iOS) ajánljuk, ami

egy ingyenesen játszható stratégiai program.

A játékosok saját városokat építenek és egymással harcolnak, mindezt ingyen - csak bizonyos előnyökért fizethetünk a játékban, ezek azonban nem kötelezők, megfelelő taktikával és tehetséges játékkal elkerülhetők.

A Clash of Clanst egy életen át kell játszani Forrás: Clash of Clans

Tap of Titans

Még ennél is gyorsabb és élvezetesebb tempót diktál a Tap Titans című játékapp (Android, iOS), amiben csak annyi a dolgunk, hogy

folyamatosan nyomkodjuk a képernyőt és öljük halomra az egyre nagyobb szörnyeket.

A "harc" (már ha lehet annak nevezni a sima nyomkodást) sebes, a fejlődés és a sikerélmény azonnali, egy tömött metrós utazásra tehát pont tökéletes a játék. És persze ingyenes. Akárcsak a Clash of Clanshez, ehhez is tablet vagy okostelefon kell.

GTA V

Azok a játékosok, akik komoly kihívásra és hosszú játékidőre vágynak, az idei kínálat legjobbjai közül szemezgethetnek. Ott van mindjárt a tavasszal PC-re is megjelent GTA V, ami idén is helyet kap a legjobb játékokat felsorakoztató listákon - cirka harmadszor, hisz 2013-ban Xbox 360-on és PS3-on, tavaly pedig Xbox One-on és PS4-en tarolt.

Ez az alsóhangon is 60 órás gengszterszimulátor

az akciójátékok legjava. Gyakorlatilag megunhatatlan virtuális homokzó, amit PC-n az amatőr fejlesztők, úgynevezett modderek folyamatosan látnak el újdonságokkal.

A GTA V metropoliszában szabad a gazda Forrás: Rockstar Games

Witcher 3

Szintén ajánlott program a The Witcher 3: az idei év egyik legjobb szerepjátékában egy szörnyvadászt alakítva kell megakadályozni, hogy a gonosz uralomra törjön. Hatalmas, szabadon bejárható fantázivailágot kapunk, lenyűgöző grafikával és annyi tennivalóval, hogy talán soha nem ér véget a játék.

A GTA V és a The Witcher 3: Wild Hunt is teljes árú játékok, azaz PC-re 12 ezer forint körüli áron, konzolokra 16-18 ezer forintért kaphatók.

Age of Decadence

Akiknek azonban ez sem elég, és szeretnének valaki eredetibbet, az Age of Decadence-szel tehetnek egy próbát. Ez a játék is szerepjáték, azaz olyan program, amiben a játékos karakterének tulajdonságai, illetve fejlesztése határozzák meg a feladatok sikerét. Csakhogy az Age of Decadence-ben a realitáson van a hangsúly.

A valóságban sem tesszük kockára az életünket nap mint nap,

akkor miért tennénk meg ezt egy videojátékban?

Az Age of Decadence minden idők egyik legnehezebb PC-s szerepjátéka Forrás: Steam

Sokkal fontosabb a fortély, a gondolkodás, az ügyesség. A játék világa a Római Birodalom fantasztikus elemekkel dúsított változata, ahol semmi nem az, aminek látszik, és minden csata az életünkbe kerülhet.

A grafika nagyon elavult, a programot azonban kevés pénzből fejlesztette egy teljesen független csapat, léptékét elnézve

az is csoda, hogy megjelent.

Ha van olyan barát a közelben, aki folyton a régi idők játékait siratja, értékelni fogja ezt a karácsonyi ajándékot.

Az Age of Decadence Steamen kapható, ára 28 euró, azaz 8700 forint.