Találkozó a Future Emerging Technologies program képviselőivel - 2008. április 26.

Vágólapra másolva!
Magyarországon jártak az EU 7. keretprogramjának (FP7) Future Emerging Technologies (FET - Jövőbe mutató technológiák) kutatási területének képviselői. A Mobilitás és Multimédia Klaszter lehetőséget kapott egy rövid személyes találkozóra, amelynek során bemutatta a klaszter céljait, működését, valamint az eddig elért eredményeket és egyeztethetett a megjelent képviselőkkel a FET-Open és a FET-Proactive céljairól, hátteréről, valamint a pályázati kiírás részleteiről.
Vágólapra másolva!

Az FP7 "Együttműködés" (Cooperation) specifikus programjának "Információs és kommunikáció technológiák" tematikus területének célja az IKT alapú innováció és az innováció irányvonalának meghatározása, az IKT fejlesztése tekintettel a társadalom és a gazdaság igényeire, valamint az IKT-ben elért fejlesztések gyakorlati alkalmazása. Az IKT tematikus terület kutatási prioritásai között megjelenik a "Jövőbe mutató technológiák" (Future Emerging Technologies) téma, amely az újszerű ötletek és gyökeresen új felhasználások segítését, valamint az IKT kutatási terveibe illeszthető új lehetőségek felkutatását célozza meg két pályázati kiírás köré (FET-Open, FET-Proactive) csoportosítva. Az Európai Bizottságtól érkező 4 fős delegáció a FET-Open és a FET-Proactive brüsszeli egységét képviselte.

A FET pályázati kiírásai olyan hosszú távú, magas kockázatú, radikális, interdiszciplináris kutatásokat támogatnak, amelyek jelentős áttörést eredményezhetnek és megalapozhatják a jövő IKT technológiáit és fejlesztéseit. Az "Open" kiírások témái az alulról jövő kezdeményezésnek megfelelően szabadon válaszhatók, míg a "Proactive" pályázatai előre meghatározott témák mentén (Nano-scale ICT devices and systems,Pervasive adaptation, Bio-ICT convergence, Science of Complex Systems for socially intelligent ICT, Embodied Intelligence, ICT forever yours) kerülhetnek benyújtásra.