Kisebb felmelegedést jósolnak a britek

Vágólapra másolva!
Szó sincs róla, hogy leállt volna a melegedés, de nem olyan gyors, mint a Met Office gondolta. A brit meteorológiai intézet kísérleti, egész évtizedre szóló előrejelzése szerint 0,43 fokkal lesz melegebb a Földön 2020-ban, mint 2010-ben.
Vágólapra másolva!

Lassabban melegszik a Föld 2020-ig a nagy-britanniai meteorológiai intézet, a Met Office előrejelzése szerint a 2012-es számításokhoz képest. Átlagosan 0,28-0,59 Celsius-fokkal lesz melegebb az évtizedből hátralevő hét év alatt az 1971 és 2000 közötti átlaghoz képest. A brit szakértők szerint az a legvalószínűbb, hogy átlagosan 0,43 fokkal lesz melegebb, mint amennyi a kétezres évekig mértek.

Forrás: Met Office
A vastag kék vonal az előre jelzett hőmérsékleti átlagot jelzi, a fekete vonal pedig a mért átlagokat a Hadley Központ, a NASA Goddard Űrközpontja és az USA NCDC összesített mérései szerint

A Met Office mindig decemberben teszi közzé évtizedes hőmérsékleti előrejelzésének eredményeit. Most az intézetet azért éri kritika Nagy-Britanniában, mert nem hívta fel a figyelmet arra, hogy 2011-ben még gyorsabb felmelegedést jeleztek előre. Továbbá december 24-én tette közzé az adatokat, így szentestén nem kapott figyelmet sem maga a bejelentés, sem az, hogy eltérés van a 2012-es és az egy évvel azelőtti elemzés között.

A 2011-es előrejelzés lényege az volt, hogy átlagosan 0,54 fokkal emelkedik az átlaghőmérséklet az évtized végére. A Met Office válaszul azt közölte: mind a két elemzés azt mutatja, hogy a következő néhány év szinte biztosan ismét a valaha mért legmelegebb esztendők közé fog tartozni.

„A hőmérséklet bőven a hosszú távon mért átlagok felett alakul majd, és olyan meleget fogunk tapasztalni, amely miatt a 2000-2009-es évek a legmelegebb évtizednek bizonyult a tudományos pontosságú műszeres mérések kezdete, 1850 óta” – áll a közleményben. Az évtizedes előrejelzéseket a meteorológusok a klímaváltozás hullámzásának előrejelzésére használják, beépítve a szárazföldnél jóval lassabban felmelegedő óceáni víztömegek hatását.

1998 maradt a legmelegebb év a Met Office szerint

A meteorológiai intézet válaszában az szerepel, hogy éppen az óceán felszíni hőmérsékletének változása miatt módosult a felmelegedés üteméről szóló előrejelzés. Mindez pedig azt tükrözi, hogy a Föld éghajlata természetes módon változékony, és ez nem szükségszerűen mond el bármit is arról, hogy mennyivel melegszik majd a klíma a 21. század végéig.

A lassuló felmelegedésről szóló előrejelzés nem a globális felmelegedés leállását jelzi, hibás az ilyen értelmezés – mondta Bob Ward, a London School of Economics klímakutatója a The Daily Mail napilapnak. A szakember viszont azt vetette a Met Office szemére, hogy nem kellő mélységű elemzés kíséretében közölték az adatokat.

A Met Office Hadley Kutatóintézetében az utóbbi százhatvan évre visszamenőleg érhetők el a hőmérsékleti adatok. Az adatbázis szerint 1998 volt a legmelegebb évünk, amikor az átlaghőmérséklet 0,40 fokkal volt magasabb a sokévi átlagnál. (Az amerikai Nemzeti Klímadatközpont, az NCDC szerint 2005 volt a legforróbb, 1998 csak a harmadik.) A globális felmelegedésért a légkörben felhalmozódó üvegházhatású gáz, a szén-dioxid a felelős.

Az intézet azt is közölte, hogy a 2012-es prognózisuk volt az első, amelyet a kísérleti évtizedes előrejelzési rendszer frissített változatával készítettek. A modellszámítások során a legújabb klímakutatási eredményeket építették be. A tesztek során a rendszer pontosabban jelezte az elmúlt évtizedek hőmérsékleti ingadozásait, mint az eddig használatos - vagyis a vele készült elemzések pontosabbak lesznek a brit meteorológusok szerint.