Baljós mérföldkőhöz érkezett az emberiség

Vágólapra másolva!
Még néhány nap, és a légköri szén-dioxid mennyisége átlépi azt a szintet, ahonnan már nagyon nehéz, vagy lehetetlen lesz a visszaút.
Vágólapra másolva!

A hawaii Mauna Loa Atmoszférakutató Obszervatórium (Mauna Loa Observatory) kutatóinak előrejelzése szerint a légkör szén-dioxid tartalma néhány napon belül elérheti a 400 ppm-es értéket (ez azt jelenti, hogy 1 millió légköri részecskéből 400 szén-dioxid lesz). A május 4-én mért érték 399,68 ppm volt.

Forrás: Mauna Loa Observatory

A Hawaii-szigeteken lévő Mauna Loán 1958 óta folyamatosan mérik a légköri szén-dioxid koncentrációját (ez a leghosszabb ilyen megszakítatlan adatsor). A mérések kezdetén ez 317 ppm volt, az ipari forradalom idején pedig 280 ppm (utóbbit jégmintákban lévő légbuborékokból tudják)

A 400 pmm egy jelképes érték, amely sok klímakutató szerint egy kritikus pontot jelent a globális felmelegedésben, ahonnan már nagyon nehéz lesz visszafordítani a folyamatot.

Ez azonban még mindig nem a vége: a kutatók arra számítanak, hogy ha a jelenlegi módon folytatódik az üvegházhatású gázok légkörbe engedése, akkor a szén-dioxid légköri koncentrációja 2040 körül eléri a 450 ppm-et. Abban már szinte mindenki egyetért, hogy innen nincs visszaút: ezt követően a földi rendszerekben már visszafordíthatatlan változások indulnának meg.

Becslések szerint legutóbb a földtörténeti pliocén időszakban (kb. 2-6 millió éve) volt ilyen magas a szén-dioxid légköri szintje. Akkor a globális átlaghőmérséklet 3-4 Celsius-fokkal volt több a mostaninál (de a sarkvidékeken 10 fokkal), a tengerszint pedig 5-40 méterrel volt magasabb.