Olyan, mint egy törpe szélerőmű a víz alatt

árapályerőmű, rotor, turbina, megújuló energia, Atlantis Resources AR1000
Vágólapra másolva!
Zöld utat kapott Európa legnagyobb hullámerőmű-beruházása. Két brit cég és egy befektetési bank a tengerfenékre helyezett turbinákkal termelne annyi áramot, amely 42 ezer háztartás ellátását biztosítja.
Vágólapra másolva!

Nem rontja el a kilátást, hatékony és kiszámíthatóbb, mint a szél: ezen okok miatt telepítenek nyolcvanhat, generátorral összekapcsolt rotort az Északi-tengerbe a skót partok közelében. Európa legnagyobb hullámerőműve Skócia északi részén, Pentland Firthnél épül, egyelőre hat egységgel, amelyek összteljesítménye 9 MW.

Így néz ki az árapályturbina (telepítés előtt). A Pentland Firth-i beruházásnak a MeyGen nevű cég a gazdája, amely a Morgan Stanley befektetési bank, az International Power független áramszolgáltató és az Atlantis Resources, a technológiai beszállító vegyesvállalata Forrás: Novascotia.ca

Amennyiben az első szakaszban sikeresen vizsgáznak a berendezések, 2020-ig 86 MW-ig növelik a teljesítményt, és az első szakasz lezárultával több mint nyolcvan turbina kerül tengervíz alá. A turbinatelep 2020-ra készülne el három és fél négyzetkilométernyi területen. Teljesen kiépítve 42 ezer háztartást, a skót felföld negyven százalékát látná el árammal.

Mivel a tengervíz hőmérséklettől függően körülbelül nyolcszázszor sűrűbb a levegőnél, az árapályerőmű rotorlapátjainak jóval kisebbek lehetnek. Míg egy 3-5 MW-os szélerőmű lapátjai 60 méter hosszúak, a vízbe elégnek bizonyul a hat méter hosszú rotor is. Ezért az árapályerőmű egységeit sokkal sűrűbben lehet telepíteni, ami csökkeni a beruházás infrastrukturális költségeit, és az sem utolsó szempont, hogy kevesebb helyen kell megbolygatni a tengerfeneket.

A szélerőművekhez képest az az előny – mondják a beruházók – hogy az árapály pontosan kiszámítható jelenség, így a villamos irányító és az áramkereskedő cégek részletes előrejelzést kaphatnak a várható áramtermelésről.

A skóciai partok közelébe az Atlantis Resources AR1000 típusú turbináit telepítik. A lábakon álló berendezés 22,5 méter magas és 1500 tonnát nyom. A turbina teljesítménye egy megawatt 9,5 kilométer/órás vízsebesség mellett. A fejlesztők azért választották éppen ezt a tengerszorost skót szárazföld és a Stroma-sziget között, mert ott gyorsan áramlik a víz. A tervek szerint a második szakasz végén már összesen négyszáz turbina termelné az áramot.

Jónak tartja a beruházást a WWF skóciai szervezete is. Ha elővigyázatosan tervezik meg, az árapályerőművek egyszerre járulnak hozzá a klímavédelemhez és nem veszélyeztetik a gazdag tengeri élővilágot – mondta Lang Banks, a környezetvédelmi szervezet igazgatója.

Skóciát a „megújuló energia Szaúd-Arábiájának” tartják a szakértők, de a szélsőséges időjárási körülmények a turbinák kihelyezését és működtetését egyaránt megnehezítik. Amennyiben viszont a brit energiaszektor teljesen kihasználná az árapályban rejlő lehetőségeket, Nagy-Britannia áramigényének egyötödét tudnák fedezni ilyen erőművekkel a Carbon Trust tanácsadó cég számításai szerint.