Sokat fizet az áramért? Segít a Nagy Testvér!

villanyóra-leolvasó egy villanyóra állását fotózza le Budapest XIII. kerületében, túlzott áramfogyasztás
Vágólapra másolva!
„A dolgozó jobban teljesít, ha foglalkoznak vele.” A Hawthorne-hatásként ismert munkapszichológiai elv az energiapazarlás mérséklésében is sikerrel alkalmazható egy új amerikai kísérlet szerint.
Vágólapra másolva!

Néhány levelezőlappal nagyobb csökkenést értek el az áramfogyasztásban a Carnegie Mellon Egyetem diákjai, mint amennyit bármely amerikai tagállam egész évre kitűzött célként. A kísérlet menete a következő volt: a kiszemelt átlagos háztartások kaptak egy postai levelezőlapot, amelyen értesítették őket, hogy a helyi áramszolgáltató monitorozni fogja a villamosenergia-fogyasztásukat. A következő hetekben is érkezett egy-egy lap, amelyeken megismételték, megerősítették a fogyasztásfigyelés tényét.

Forrás: AFP

Az alanyoktól nem kérték, hogy változtassanak szokásaikon, és nem kellett semmilyen mérőeszközt felszerelniük. Az egyhónapos tesztidőszak során mégis 2,7 százalékkal csökkent a fogyasztásuk – lényegében a megfigyelés tudatának hatására. A kísérlet befejezése után fogyasztásuk visszatért a szokásos szintre. (Volt egy kontrollcsoport is, amely nem kapott levelet, és nem is változott fogyasztásának mértéke.)

A kísérlet kiötlője a Carnegie Mellon társadalomtudományi és döntéshozatali tanszékének hallgatója, Daniel Schwartz volt, a tanulmány az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS-ban jelent meg. A kutató szerint a munkapszichológiai elv sikerrel alkalmazható az energiafogyasztás csökkentése terén.

„Ha pusztán a tudatosság fokozásával javíthatunk az eredményeken, akkor a Hawthorne-hatást érdemes Hawthorne-stratégiának átkeresztelni, és ennek fényében elég az embereket időnként emlékeztetni azokra a fontos dolgokra, amelyen könnyen háttérbe szorulhatnak a hétköznapok forgatagában”, mondta Schwartz, aki jelenleg már a Pennsylvania Egyetem doktorandusza.

A villanyóra állását fotózzák Budapest XIII. kerületében. Nem feltétlenül kell okos, a szolgáltatóval kommunikáló mérő a spóroláshoz Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Kis Testvér is jó szolgálatot tehetne

Emlékeztetésre sem volna szükség, ha kapható lenne az a kulcstartó-méretű kütyü, amely lekapcsolja elektronikai eszközeinket, ha eltávolodunk tőlük, azaz vélhetően nem használjuk őket.

Áramfogyasztásunkat akár 35 százalékkal is csökkenthetné a Birkeland Current cég Pinch nevű, RFID-technológián, azaz rádiófrekvenciás azonosításon alapuló szerkezete, amely két egységből áll: dugalj-elosztóból és azonosítóból (ez a „kulcstartó”, amit a fogyasztó magánál hord). Az elosztóba épített leolvasó észleli, ha a kulcstartó eltávolodik, és automatikusan lekapcsolja az áramot. Ha a kulcstartó gazdája visszatér, az elosztó is visszakapcsol.

A Pinch-et több felhasználó szokásai vagy eltérő jogosultsága szerint is lehet programozni, és természetesen van rajta egy manuális bekapcsoló gomb is. A fejlettebb verzióban pedig egy USB-leolvasó gyűjti az áramfelhasználással kapcsolatos adatokat későbbi elemzés céljára. A Pinch gyártása azonban csúszik, mivel a szeptember 20-i határidőre a Birkeland által kért ötvenezer dollár helyett csak 3200 dollár gyűlt össze a Kickstarter közösségi online adománygyűjtő oldalon.