140 éves tokhal akadt a horogra Kanadában

Vágólapra másolva!
Minden idők egyik legnagyobb tokhalát fogta ki a kanadai Fraser folyóból egy kaliforniai horgász és fia.
Vágólapra másolva!

Az óriási fehér tokhal (Acipenser transmontanus) 3,5 méter hosszú, törzskerülete 1,1 méter, súlya pedig 400 kilogramm lehet a becslések szerint. Apa és fia egy órán át küzdött a zsákmánnyal.

Két éven belül ez már a negyedik óriástokhal, amely a brit-kolumbiai folyóban horogra akadt. 2012 szeptemberében egy 500 kilós példányt fogtak ki, amelyet megjelölés után visszaengedtek a folyóba. Az ilyen méretű tokhalak nagyon ritkák és nagyon vének. Nem tegnap születtek, még csak nem is évekkel vagy évtizedekkel ezelőtt, hanem egyidősek Kanadával, vagyis több mint 140 évesek – mondta Marvin Rosenau, a brit columbiai műegyetem környezetvédelmi intézetének oktatója.

A fehér tok Észak-Amerika legnagyobb édesvízi hala. A valaha kifogott legnagyobb példány súlya 682 kilogramm volt, és 1898-ban az idahoi Snake folyóból halászták ki. Kanada nyugati partvidékén kívül Alaszka, Kalifornia, Idaho, Montana, Oregon és Washington államokban őshonos. A faj szerepel a Nemzetközi Természetvédelmi Unió, az IUCN úgynevezett vörös listáján, de természetvédelmi besorolása nem veszélyeztetett.

A tokhal fogyasztása nem veszélytelen, mert a káros anyagok a többi halfajhoz képest nagyobb koncentrációban halmozódnak fel a húsában. A fehér tokhal mindenféle szerves anyagot elfogyaszt, beleértve az elhullott halakat, a papírgyárak folyóba engedett hulladékát vagy a rovarölőkkel permetezett növényeket. A Columbia és a Willamette folyóból fogott tokhal húsában 0,5-5 ppm-es koncentrációban találtak higanyt (a mértékegység azt fejezi ki, hogy egymillió egység halhúsból ennyi egység volt a mérgező fémből).