Zavarba ejtő makik érkeztek Nyíregyházára

szerecsenmakik
Szerecsenmakipár (Lemur macaco) a Nyíregyházi Állatparkban 2014. július 3-án. A Lengyelországban született hím és a luxemburgi nőstény az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett Nyíregyházára. Az Észak-Madagaszkáron élő makik különlegessége, hogy az ivarok annyira különböznek egymástól, hogy sokáig külön fajnak hitték őket, hiszen míg a hím fekete, a nőstény barna bundát visel.
Vágólapra másolva!
A nőstények barnák, a hímek feketék a szerecsenmakiknál. A veszélyeztetett madagaszkári állatokat sokáig külön fajnak hitték. A budapesti állatkert után mostantól a Nyíregyházi Állatparkban is lehet látni őket. Nagyon alkalmazkodóképesek, de eredeti élőhelyüket az illegális fakitermelés veszélyezteti.
Vágólapra másolva!

Szerecsenmaki-pár érkezett a Nyíregyházi Állatparkba csütörtökön. A Lengyelországban született hímet és a luxemburgi nőstényt az Európai Fajmegőrzési Program keretében gondozzák az állatkertben. A Madagaszkár északnyugati részén élő makiknak (Eulemur macaco) az a különlegességük, hogy a hímek fekete bundája teljesen elüt a nőstények barnájától, így sokáig külön fajnak hitték őket:

Az új makipár a Nyíregyházi Állatparkban Forrás: MTI/Balázs Attila

A szerecsenmaki testhossza 90-110 centiméter, amiből 51-65 a farok, testtömege 1,8-2 kilogramm. Erdei állat, éjszaka főleg a fák koronáján és a fatörzsek szintjén tartózkodik, nappal az aljnövényzetben is kutat táplálék után. Étrendje nagyjából négyötödrészt gyümölcsökből áll, de virágokat, leveleket, gombákat és egyes gerincteleneket is fogyaszt, és nektárt is, főleg a száraz évszakban. Két-tizenöt fős csoportokban él, az átlaglétszám tíz fő. Az állat kétévesen lesz ivarérett. Június-július a párzási időszaka, a 120-129 napos vemhesség után általában egy kölyök születik. Fogságban több évtizedig is elél, a legidősebb példány 27 évet és egy hónapot ért meg a londoni állatkertben. Magyarországon eddig a Budapesti Állatkertben lehetett látni őket, 2013-ban egy kölyök is született.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetett fajokat összesítő vörös listáján a szerecsenmaki állománya a sebezhető kategóriában szerepel. Noha alkalmazkodóképes faj, az érintetlen erdőkön kívül faültetvényeken, valamint erdőfoltos területeken is megél, élőhelyét a törvénytelen fakitermelés (tűzifa, faszéngyártás) csökkenti folyamatosan. Húsa miatt is vadásszák az állatot, a csapdás vadászatnak főleg a nőstények esnek áldozatul, mert rendszerint ők haladnak a csoport élén.