Végül 30 százalék lett az igazi uniós rezsicsökkentés

Vágólapra másolva!
A következő évtized végéig 30 százalékkal kellene csökkenteni EU-szerte az energiafelhasználást az Európai Bizottság szerdán ismertetett javaslata szerint. Ha sikerül, 100 milliárd eurót takarítunk meg.
Vágólapra másolva!

Az unió jelenlegi célja az, hogy 2020-ra húsz százalékkal csökkenjen az energiafelhasználás 2010-hez képest, vagyis ennyivel hatékonyabb energiafelhasználással legyen képes működni az Európai Unió. Brüsszel szerint az is elérhető, hogy 2030-ra a 30 százalékos megtakarítás is elérhető, miután az épületek most nagyjából fele annyi energiát használnak fel, mint a nyolcvanas években, 2001 óta pedig az ipar energiaigénye is 19 százalékkal mérséklődött. Korábban volt némi bizonytalanság abban, hogy a Bizottság hány százalékos célt jelöl ki, de végül maradt a 30 százalék (az EB új elnöke, Jean-Claude Juncker is legalább ennyit tart szükségesnek).

Az Európai Bizottság álláspontja következetesen az, hogy a legolcsóbb energia az, amelyet fel sem használunk. Ha a 2020-ra kitűzött cél teljesül, az a bizottság szerint éves szinten 100 milliárd euró megtakarítást jelent majd az évtized végén, ami háztartásonként mintegy 465 euróval (körülbelül 143 ezer forint) csökkentheti az energiaszámlákat.

Kevesebb üvegházgáz, kisebb függőség, több munkahely

A legfrissebb előrejelzések szerint a 20 százalékos célból 18-19-et sikerülhet teljesíteni, de a kitűzött célszám is elérhető volna, ha minden tagállam maradéktalanul végrehajtaná a már elfogadott uniós jogszabályokat – jegyzi meg közleményében a bizottság. Éppen ezért Brüsszel további jogszabályokat nem tervez a 2020-as cél teljesítése érdekében.

A hatékonyabb energiafelhasználás azért fontos, mert az energiaszektor az egyik legnagyobb üvegházgáz-kibocsátó, továbbá akkor tudnak szélesebb körben elterjedni a megújuló energiatermelés, ha leszorítjuk a fogyasztásunkat. A hatékonyság az EU energiafüggőségét is enyhítené; a számítások szerint minden egy százalék energiamegtakarítás 2,6 százalékkal csökkentheti az európai országok földgázimportját.

Emellett a brüsszeli testület olyan járulékos hasznokkal is számol, mint például az, hogy az energiatakarékos épületekben élő emberek általános életminősége is javul, jobb nyílászárókkal például jobb lehet a levegőt és csökkenhet a zajártalom. Emellett az energiatakarékosság növelése, a terv megvalósítása munkahelyeket is teremthet.