Már kétszer annyit esett, mint egész augusztusban szokott

eső, vihar, budapest, viharkár, villám, zivatar, időjárás, víz, csatorna
Vágólapra másolva!
Hat nap alatt többet esett az ország középső részén, mint amennyi csapadék egész hónap folyamán szokott érkezni. Egy békési mérőállomáson mérték a legtöbb esőt, de Budapest sem sokkal marad el.
Vágólapra másolva!

Nem csak Budapesten és környékén zúdult le nagyon sok eső szerda délután egy-két óra alatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Pestszentlőrincen 67 milliméter csapadékot mért, ebből több mint 60 mm egy óra alatt hullt a felhőszakadás miatt. A legtöbb eső szerdán Békés megyében, Pankotán esett. A legtöbb eső késő este hullt, a napi 116,2 mm-es mennyiség pedig több mint kétszerese az augusztusban szokásosnak.

Ennyi esőt hoztak a felhőszakadások augusztus 6-án (milliméterben) Forrás: OMSZ

A Duna-Tisza közén és a Balatonról délre már augusztus első hat napja alatt több eső zúdult le, mint amennyi a havi átlagos csapadék (ez látszik a második térképen). Ezzel szemben az Alpokalján és az ország északkeleti részén vannak olyan vidékek, ahol egy csepp eső sem esett ugyanezen idő alatt. Ez annyiban nem meglepő, mert nyáron jobbára erős záporokból, zivatarokból kapjuk a csapadékot, amelyek rendkívül egyenetlenül oszlanak meg az ország területén.

Magyarországon évente 500-750 mm csapadék hull. Augusztusban körülbelül 55 mm szokott esni országos átlagban. Fontos szempont, hogy az augusztus a közepesen csapadékos hónapok közé tartozik, és 70 mm-rel a június a legesősebb hónap.

Ennyi csapadék volt összesen augusztus első hat napja alatt (milliméterben) Forrás: OMSZ

Lassan gyengül a front, ami a felhőszakadásokat hozza

A szerdai felhőszakadásokat egy jókora, Norvégiától Közép-Európán át a Balkán-félsziget északi részéig hullámzó frontzóna okozta. A front mentén erősen felhős vagy borult volt az ég, és többfelé esett az eső, alakult ki zápor, zivatar. A hosszan elnyúló frontzóna gyengülni kezdett, de csütörtök estig még meghatározza, hogy milyen az idő a Kárpát-medencében.

Augusztus 7-én is több helyen kell zivatarra, felhőszakadásra számítani. Egy-egy helyen rövid idő alatt 20-50 mm csapadék hullhat, de néhol több mint 50 mm is lehetséges. A zivatarokat helyenként jégeső és viharos szél kísérheti, főként az Alföldön. Esetlegesen 80 km/h feletti szélroham és nagyobb, több mint 1-2 cm átmérőjű jég is előfordul – figyelmeztet az OMSZ.

Pénteken már szárazabb levegő áramlik nyugat felől Magyarország fölé, de a Dunától keletre továbbra is több helyen várható zápor, zivatar, a Dunántúl keleti részén pedig helyenként kell ugyanerre számítani. Szombaton és vasárnap sokat süt a nap, de gomolyfelhők alakulnak ki, amelyekből néhol elered a zápor, zivatar.