Leállt a fűtés a brit Antarktisz-bázison

Halley sarkkutató bázis, Antarktisz
A Halley VI. nyolc modulból áll, mindegyiket hidraulikus talpakra szerelték, hogy könnyen a hó felszíne fölé lehessen emelni őket. A központi piros modul a közös tér, míg a kékekben a szállás, a laboratóriumok, irodák és a generátorok kaptak helyet
Vágólapra másolva!
Tizenkilenc órán át nem volt áram és a fűtés Nagy-Britannia sarkkutató-hálózatának Halley nevű bázisán. Nem tudni, mi okozta a problémát.
Vágólapra másolva!

Tizenkilenc órán át nem volt áram és a fűtés Nagy-Britannia sarkkutató-hálózatának Halley nevű bázisán. Nem tudni, mi okozta a problémát.

A mínusz 32 Celsius-fokos sarki télben állt le a fűtés és az áramszolgálatás a Halley VI. bázison az Antarktisz nyugati részén. A bázis tizenhárom munkatársa tizenkilenc órán át maradt fűtés nélkül, de mindannyian jó egészségnek örvendenek. Az eset július 30-án történt, de csak most hozta nyilvánossága a brit Környezeti Kutatási Tanács működtette kutatóközpont, a British Antarctic Survey (BAS).

A Halley VI. nyolc modulból áll, mindegyiket hidraulikus talpakra szerelték, hogy könnyen a hó felszíne fölé lehessen emelni őket. A központi piros modul a közös tér, míg a kékekben a szállás, a laboratóriumok, irodák és a generátorok kaptak helyet Forrás: British Antarctic Survey

A Halley VI-n „komoly műszaki probléma” okozta az áramkimaradást, de ennél részletesebb információkat még nem közölt a BAS, az okokat még vizsgálják. Azóta van áram, a bázis néhány lényegi funkcióját helyreállították, és a fűtés is részben működik, de a kutatóknak nagyon nehéz körülmények között kell dolgozniuk. A szállást a vészhelyzeti forgatókönyv szerint szervezték meg, és melléképületeket helyeztek készenlétbe, ha ismét áramszünet lépne fel. A műholdas kapcsolat az incidens alatt is folyamatos volt a stábbal – közölte a BAS.

Az már biztos, hogy a bázison sem rövid-, sem középtávon nem állhat vissza a megszokott munkarend. A meteorológiai megfigyeléseket leszámítva minden tudományos kutatási tevékenységet felfüggesztettek.

A Halley VI. a Brunt-selfjégen található. Ez a világ első áthelyeztető sarkkutató bázisa, a fő kutatási terület az ózonlyuk változása, a légköri ózonkoncentráció mérése, a sarki légkör kémiája, a tengerszint-emelkedés és a klímaváltozás. A Halley bázison 1956 óta folyik a kutatómunka.