Mozgalmas lesz az időjárás a Sziget-héten

mennyire ismeri a mai fiatalokat? tanulmány, illusztráció
Sziget fesztivál
Vágólapra másolva!
Nehezen kiszámítható időjárásra számíthatnak az Sziget Fesztivál résztvevői és szervezői vasárnappal bezárólag, de legalább hőségtől nem kell tartaniuk. Hétvégén már kellemes idő lesz Budapesten.
Vágólapra másolva!

A legtöbb csapadékra csütörtökön lehet számítani az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) valószínűségi előrejelzése szerint. Hétfő este máris hidegfront éri el Magyarországot északnyugat felől, de hatása nem lesz tartós. A front zónája hullámot vet, így szerdáig dél felől még kissé tovább is melegszik a levegő. Az erősebb hidegfront valószínűleg szerda estefelé érheti el az országot, jó eséllyel intenzív zivatarrendszerrel (erről lásd a lenti térképet).

Kedvez a zivataroknak, hogy a front mentén labilisan rétegződik a levegő. Emellett szerdáról csütörtökre virradó éjjel a magasban erős futóáramlás (jet stream) is társul a hidegfronthoz, ami lényegesen megnöveli a heves zivatarok kialakulásának kockázatát. Pontosabb forgatókönyvet még nem lehet előrevetíteni, érdemes követni a figyelmeztető előrejelzéseket, riasztásokat – írja az OMSZ. Mindenesetre a Szigetet rossz idő esetén is megtartják, mint ahogy a korábbi huszonegy alkalommal is.

A hétfő estére várható front Forrás: OMSZ
Valószínűleg nagy mennyiségű labilis levegő halmozódhat fel a szerda este északnyugat felől érkező front mentén. Ez az időjárási helyzet kedvez az intenzív zivataroknak Forrás: OMSZ

Figyelmeztető előrejelzéssel kezdődik

Hétfőre máris sárga figyelmeztetést adtak ki Pest megyére is a meteorológusok. A front miatt szórványos zivatarok alakulhatnak ki. Pest megyében felhőszakadás lehet, és kis valószínűséggel ugyan, de kialakulhat heves zivatar károkat okozóan erős széllel vagy nagy méretű jéggel.

Eleinte még nagyrészt napos idő lesz, majd többször megnövekszik a felhőzet. Délutántól zápor, zivatar valószínű. A csapadék mennyisége területi átlagban 2 és 5 mm között alakul, 20 mm-t meghaladó csapadék nem várható.

Mérsékelten fúj a délnyugati szél fúj, majd északnyugatira fordul. Az 5-10 km/h-s átlagszél mellett 20-30 km/h-s maximális széllökésre lehet számítani. Zivatar idején a szél átmenetileg megerősödik, a maximális széllökés meghaladhatja a 45 km/h-t.

A fülledt idő megterhelő lehet. A különösen érzékenyek gyenge hidegfront jellegű hatásra számíthatnak hétfőn fejfájással, migrénnel, szédüléssel. Ingadozhat a vérnyomás. A reakcióidő hosszabb lesz a megszokottnál.

Zivataros napok

Kedden változóan felhős lesz az ég Budapest fölött, de több-kevesebb napsütésre is lehet számítani. Zápor, zivatar kialakulhat, de figyelmeztető előrejelzést nem adott ki Pest megyére az OMSZ. Az északnyugati szél többnyire mérsékelt marad; az 5-10 km/h-s átlagszél mellett 20-30 km/h-s maximális széllökésre lehet számítani. Zivatar idején a szél átmenetileg megerősödik, a maximális széllökés meghaladhatja a 45 km/h-t.

Szerdán eleinte még változóan felhős lesz az ég, majd többnyire napos időre számíthatunk Budapesten. Zápor, zivatar kialakulhat. Időnként megélénkül az északnyugati, majd délire forduló szél, az 5-10 km/h-s átlagszél mellett 25-40 km/h-s maximális széllökésre lehet számítani. Zivatar idején a szél átmenetileg megerősödik, a maximális széllökés meghaladhatja a 45 km/h-t.

Csütörtökön változóan felhős lesz az ég, több-kevesebb napsütéssel. Zápor, zivatar kialakulhat. Az északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik, a 10-20 km/h-s átlagszél mellett 35-55 km/h-s maximális széllökésre lehet számítani.

Jön a jó idő

Pénteken már kedvezőbb idő lesz Budapesten a fesztiválozáshoz. Sokat süt a nap, és bár időnként megnövekszik a felhőzet, csapadék nem valószínű. Megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati szél, , az 5-15 km/h-s átlagszél mellett 25-45 km/h-s maximális széllökésre lehet számítani.

Így csökken a hőmérséklet a héten Budapesten Forrás: OMSZ

Szombaton változóan felhős lesz az ég, több-kevesebb napsütéssel. Csapadék nem valószínű. Időnként megélénkül az északi szél, az 5-15 km/h-s átlagszél mellett 25-40 km/h-s maximális széllökésre lehet számítani.

Vasárnap ismét sokat süt a nap, csak időnként növekszik meg a felhőzet. Csapadék nem valószínű. Az északi szél megélénkül, helyenként megerősödik, a 10-20 km/h-s átlagszél mellett 25-45 km/h-s maximális széllökésre lehet számítani.

Kánikula nem lesz

Hétfőtől vasárnapig lépcsőzetesen csökken a hőmérséklet Budapesten. Hétfőn már 30 Celsius-fokig melegszik a levegő, kedden és szerdán 29 fok, csütörtökön 24, pénteken és szombaton 25, vasárnap ismét 24 fok lesz a csúcshőmérséklet (lásd a grafikont fentebb).

Aki sátorozik a Hajógyári-szigeten, arra számítson, hogy fokozatosan éjszaka is egyre hűvösebb lesz. Keddre és szerdára virradóan 20 fokra hűl a levegő, csütörtökre virradóan 17, péntekre 16, szombatra 14, vasárnapra virradóan 15 fokra csökken a hőmérséklet.

A Duna vize Budapestnél 21 fokos a legfrissebb mérések szerint. A Sziget szervezői viszont nyomatékosan felhívják a fesztiválra látogatók figyelmét, hogy a folyóban fürödni tilos és életveszélyes. A Hajógyári-sziget északi csúcsán kialakított Sziget Beach csak arra szolgál, hogy a partot közvetlenül meg lehessen közelíteni – áll a fesztivál információs oldalán.