Élőlánccal tüntettek új szénbányák ellen a lengyel-német határon

Vágólapra másolva!
Több ezer lengyel és német környezetvédő aktivista és helyi lakos élőláncot alkotva tüntetett a lengyel-német határon a Lengyel Energetikai Csoport országos áramszolgáltató által létesítendő barnaszénbányák ellen. A lengyel áram 92 százalékát szénerőművek állítják elő.
Vágólapra másolva!

Gubin közelében 7500 ember alakított élőláncot – mondták a szombati akciót szervezők a wnp.pl lengyel gazdasági hírportálnak. A Lengyel Energetikai Csoport (PGE) Gubin és Brody területén létesítene szénbányát Lengyelországban, Németországban pedig már jóváhagyták a Cottbus és Görlitz környékén működő bányák kiterjesztését, értesült a a Rzeczpospolita napilap.

Donald Tusk miniszterelnök májusban éppen Gubinban jelentette ki, hogy a PGE bányaépítési terve része az ország energiabiztonsági stratégiájának. A nyugat-lengyelországi barnaszénbányák tervei ellen nem először tüntettek. Az előző tiltakozó akciót április 8-án tartották a varsói miniszterelnöki hivatal előtt.

Falurombolás

A beruházás ellenzői nem értenek egyet a bányanyitással, mert az két-háromezer ember áttelepítését és tizenöt falu lerombolását vonná maga után, valamint eltűnnének a falvakhoz tartozó szántóföldek, és kivágnák az erdőket. A bányalétesítési tervek támogatói viszont egyebek között azzal érvelnek, hogy a beruházás kétezer új munkahelyet jelent, és az önkormányzatok is jelentős többletjövedelemhez juthatnak.

A lengyel rádió által közzétett adatok szerint az érintett területen 1,6 milliárd tonna barnaszéntartalék található. A Rzeczpospolita úgy tudja, hogy az eddig még nem engedélyezett bánya építése 2018-ban indulna, és a kitermelt szenet a 2025-2030 között felépítendő gubini erőmű használná fel.

A határ másik oldalán a Vattenfall társaság tulajdonában lévő Jänschwalde erőmű 3 ezer megawattos gyártókapacitással rendelkezik.

Lengyelországban a zöld aktivisták már több ízben tartottak sikeres tiltakozó akciót. A Rospuda-völgy védelmében például – az uniós szervekhez is folyamodva – 2007-ben megakadályozták a Via Baltica autópálya Augustów környéki szakaszának felépítését.

Nehéz ügy

A lengyel kormánynak egyszerre kell energiabiztonságra és csökkenő szén-dioxid-kibocsátásra törekednie, és ez különösen nehéz feladat a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IEA) összefoglalója szerint. Lengyelország energiaellátását 55 százalékban a szén fedezi, a villamos áram 92 százalékát szénerőművekben állítják elő. Az IEA szerint a szén-dioxid-kibocsátást tekintve már az is jobb lenne, ha az ország inkább földgázt használna.