Éhenhalhat a világ egyik legritkább madara

Madagaszkári cigányréce (Aythya innotata) , ritka madárfaj
Madagaszkári cigányréce (Aythya innotata)
Vágólapra másolva!
A lehető leghamarabb új otthonra van szüksége a rendkívül ritka madagaszkári cigányrécének. A mára mindössze huszonöt példányt számláló récefajt az éhenhalás fenyegeti.
Vágólapra másolva!

A madagaszkári cigányréce (Aythya innotata) az egyik legritkább madárfaj a világon. Endemikus faj, ami azt jelenti, hogy természetes állapotban csak egy adott elterjedési területen, vagyis Madagaszkár határain belül élnek tagjai. Egyedszámuk annyira alacsony, hogy 1991-től egészen 2006-os újrafelfedezésükig kihalt fajnak minősítették őket. Ez a nem kívánt esemény azonban hamarosan bekövetkezhet, ha nem találnak nekik új otthont – állítja a Bird Conservation International című folyóiratban közölt új tanulmány.

Huszonöten maradtak

A Wildfowl and Wetlands Trust (WWT) nevű környezetvédelmi szervezet becslése szerint jelenleg huszonöt példány élhet szabadon. Az emberi tevékenység (erdőirtás, gazdálkodás, halászat) elpusztította a madár természetes élőhelyeinek többségét, így a megmaradt egyedek egyetlen szűk régióra, az észak-kelet madagaszkári Bemanevika melletti tókomplexum területére koncentrálódnak.

A 2006-os újrafelfedezést követően a Durrell Vadvédelmi Alapítvány és a Vándorsólyom Alapítvány tenyésztési programba kezdett, ezzel párhuzamosan pedig elkezdték megfigyelni a szabadon élő madárpopulációt.

Madagaszkári cigányréce (Aythya innotata) Forrás: Frank Vassen

Dr Geoff Hilton, a WWT egyik vezető kutatója szerint ilyen alacsony populációszám mellett nem ütközik nagyobb nehézségekbe a madarak megfigyelése. „Nagyjából tíz-tizenegy tojónk van, így azt is meg tudtuk mondani, hogy ezek nagy része tojást rak, amikből a fiókák ki is kelnek” – magyarázta a kutató. Amikor azonban az utódok elérték a két-három hetes kort, egymás után nyomuk veszett.

Éhen halnak

A rejtélyes eltűnések hamar szemet szúrtak a szakembereknek, akik így elkezdtek bizonyítékok után kutatni. A vizsgálat során kiderült, hogy a fiókák egyszerűen éhen halnak. A madagaszkári cigányréce ugyanis a víz alá merülve, a tófenékről szerzi be táplálékát, a jelenlegi élőhelyük azonban egy olyan krátertó, ami a fiókák számára túlságosan mélynek bizonyul.

A kutatóknak tehát mindenképpen új vizes élőhelyet kell keresniük a madarak számára. Bizakodásra adhat okot, hogy a szaporítási program idáig sikeresnek bizonyult, ráadásul a közelmúltban azonosítottak egy olyan tavat, aminek ha helyreállítják a természetes állapotát, megfelelő új otthonként szolgálhat a veszélyeztetett faj számára. A szakemberek a madagaszkári cigányréce megmentésében a helyi lakosság segítségére is számítanak.