Különösen rossz lesz a klímaváltozás az osztrákoknak

Vágólapra másolva!
Ausztriát alpesi országként különösen súlyosan érinti a klímaváltozás. Az országban majdnem két Celsius-fokkal nőtt az átlaghőmérséklet 1880 óta, ami kétszer több a világátlagnál.
Vágólapra másolva!

Elkészült az első jelentés arról, hogy milyen hatást gyakorol a klímaváltozás Ausztriára. Az Osztrák Éghajlatváltozási Munkacsoport (APC http://www.apcc.ac.at/) egyik legfontosabb megállapítása, hogy Ausztriában erőteljesebben érezhető a felmelegedés, mint globálisan. Míg az egész Földet tekintve 0,85 Celsius-fokkal nőtt az átlaghőmérséklet 1880 óta napjainkig, addig Ausztriában majdnem két fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet ugyanezen bő évszázad alatt.

A jelentés szerint a klímaváltozás a közép-európai országokban több szélsőséges időjárási jelenséget idéz elő, amelyek áradásokat, hőhullámokat, egészségi problémákat eredményeznek, és hatással vannak a mező- és erdőgazdálkodásra, a turizmusra és a biodiverzitásra.

Több mint 5 fokkal lesz melegebb, mint a 19. században

„A klímaváltozás valós dolog, amely súlyosan érint bennünket” – mondta a jelentés ismertetésekor Ingmar Höbarth, az Osztrák Klíma- és Energiaalap vezetője. Ezt azzal érzékeltette, hogy csak az 1980 óta eltelt harmincnégy évben 1 fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet Ausztriában, míg ugyanebben az időszakban globálisan 0,5 fokos volt a felmelegedés.

Amennyiben a jelenlegi trendek folytatódnak, akkor az ország átlaghőmérséklete várhatóan további 3,5 fokkal növekszik 2100-ig – közölték a jelentés szerzői, tehát 1880-hoz képest körülbelül 5,5 fokkal magasabb átlaghőmérséklet várható a 21. század végére. A jelentés több mint 240 osztrák klímakutató három éves munkájának eredménye, és egy Európára kiterjedő tanulmány részeként készült.

Gátak és elektromos autók

Andrä Rupprechter osztrák mezőgazdasági miniszter nagyon kijózanítónak nevezte az eredményeket, és arról beszélt, hogy tévednek azok, akik azt állítják, hogy nem az emberi tevékenység a legfőbb oka annak, hogy emelkedik az üvegházhatású szén-dioxid koncentrációja a légkörben.

A osztrák kormány jelenleg klíma-adaptációs stratégiák kialakításán dolgozik, egyebek mellett hatékony árvízvédelmi intézkedéseket terveznek. A miniszter jelentős potenciált lát a közlekedés elektromossá tételében, valamint a hidrogénmeghajtású autókban.

Bécs továbbá várhatóan azt fogja támogatni az EU kormányait tömörítő uniós testület, az Európai Tanács októberben esedékes következő ülésén, hogy az EU 40 százalékkal szorítsa vissza szén-dioxid-kibocsátását.