Kezdődik-e a vénasszonyok nyara?

IDŐJÁRÁS párás Országház ködös IDŐJÁRÁS párás Országház ködös Budapest, 2009. december 26.
Ködbe burkolózik az Országház épülete, miután az évszakhoz képest szokatlanul meleg időjárás miatt párafelhő alakult ki a Duna felett december 25-én késő délután. A
Budapest, 2009. december 26. Ködbe burkolózik az Országház épülete, miután az évszakhoz képest szokatlanul meleg időjárás miatt párafelhő alakult ki a Duna felett december 25-én késő délután. Az eddigi 1983-ban mért 16,2 Celsius-fokos országos melegrekordot sokfelé meghaladta a hőmérséklet az országban. A legmelegebbet: 21,2 Celsius-fokot a Baranya megyei Sellyén mérték. A fővárosban a csúcshőmérséklet délelőtt 12,8 Celsius-fok volt, ez még nem érte el a szintén 1983-ban mért 13,5 fokos rekordot. MTI Fotó: Varga László
Vágólapra másolva!
Átmenetileg változékonyabbra fordul az idő, egy hidegfront is jön, éppen hogy nem lesz melegebb a sokévi átlagnál. Legyengül a jótékony anticiklon, de jövő hét elejétől ismét enyhébb légtömegek jönnek.
Vágólapra másolva!

Aki a sok eső után nyugodt, csendes és meleg október elejére számított, valószínűleg csalódnia kell. Kimondottan vénasszonyok nyarának megfelelő időjárás nem lesz a következő napokban. Miért? „Nem várható zavartalan napsütés, és a hőmérséklet is elmarad a sokévi átlagtól” – mondta Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa az Origónak.

Ragyogó napsütés helyett inkább párás-felhős-esős idő valószínű a napokban, de azért ki-kisüt a nap Forrás: MTI/Varga László

A vénasszonyok nyara külön fogalomként nem a meteorológia kutatási témája, de az tény, hogy akkor jön létre, amikor a Kárpát-medence fölött magas légnyomás uralkodik, vagyis egy tartós anticiklon határozza meg az időjárást. Ilyenkor októberben, november elején több napon át nyugodt az idő, napközben kellemesen langyos, meleg a levegő.

A következő napokban éppen ellenkező folyamatok indulnak be, átmenetileg változékonyabbra fordul az időjárás Magyarországon – magyarázta Gaál Áron. Fokozatosan gyengül ugyanis az az anticiklon, ami eddig dél felől benyúlt az ország fölé, és csendes időt, a sokévi átlagnak megfelelő hőmérsékleteket biztosított. Szeptember 29-én például 14,5 Celsius-fok volt a középhőmérséklet Budapesten, ami alig +0,3 fokkal tér el a sokévi átlagtól.

Jön egy front

Szerdán gyenge hidegfront éri el Magyarországot észak felől. Eleinte délen, délkeleten még szűrt napsütés valószínű, majd ott is megvastagszik a felhőzet. A déli óráktól északon és nyugaton szórványosan eredhet el kisebb eső, zápor, másutt helyenként lehet ugyanerre számítani.

A front felhőzete még csütörtökön is felettünk lesz, és több helyen fordulhat elő eső, zápor. A legtöbb csapadék inkább csütörtökön várható az OMSZ valószínűségi előrejelzései szerint, de nagy mennyiségek (azaz legalább 5 mm eső egy nap alatt) nem valószínűek.

Nem valószínű túl meleg idő szombaton (ECMWF térképes modell előrejelzés október 4-ére, 14 órára) Forrás: OMSZ

Hidegebb levegő

Péntektől egyre inkább az Északkelet-Európa feletti anticiklon határozza meg az időjárást. A magasnyomás peremén hűvösebb levegő szivárog a Kárpát-medencébe délkelet felől, ezért a sokévi átlagnál két-három fokkal alacsonyabb hőmérséklet valószínű.

Míg szerdán 18 és 23 Celsius-fok közé emelkedik a hőmérséklet kora délután, addig pénteken 15-20, szombaton 14-19 fok között alakul a legmagasabb nappali felmelegedés. Október legelején 20 fok körül szokott alakulni a maximumhőmérséklet, éjszaka általában 9-10 fokig hűl a levegő. A következő hat nap során ennél valószínűleg hidegebbek lesznek az éjszakák: szerdára virradóan 6 és 12 fok közé süllyed a hőmérséklet, vasárnapra és hétfőre virradóan pedig 3 és 10 fok közé.

Pára és köd

Számottevő csapadék szombattól már nem várható, viszont zavartalan napsütésre sem lehet számítani. Éjszaka pára- és ködfoltok képződnek, majd miután feloszlanak, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap a változó felhőzet mellett.

A jövő hét elejétől érkezik enyhébb levegő az ország fölé. Ezért kissé erősödik a nappali felmelegedés, de ezzel együtt erősödik a ködhajlam is, és előfordulhatnak tartósan felhős, párás is helyek.

Nem úgy tűnik, hogy jönne a nagy meleg

A Kárpát-medencében október 12-ig nagyjából átlagosan meleg és a sokévi átlagnál összességében szárazabb idő valószínű. Ez látszik azokon a térképeken, amelyek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központjában (ECMWF) készültek szeptember 26-án.

Ezen a héten Nyugat-Európában van kilátás enyhébb időre, most érdemes az utószezonban Franciaországba vagy Nagy-Britanniába utazni. Kelet-Európában ezzel szemben 1-3 fokkal hűvösebb van az ilyenkor megszokottnál:

Szeptember 29–október 5.: az úgynevezett hőmérsékleti anomália térképen az látszik, hogy a héten Európában hol valószínű az átlagoshoz képest hidegebb, vagy melegebb idő Forrás: OMSZ

A jövő héten eltűnik ez a hőmérsékleti különbség, és gyakorlatilag sehol Európában nem lesz melegebb az október második hetében szokásosnál. Ezt mutatják a térkép fehér foltjai:

Hőmérsékleti anomália október 6–12. között. A térkép heti átlagokat mutat, az tehát nem derül ki róla, hogy mely napokon lesz melegebb vagy hűvösebb az ilyenkor megszokottnál Forrás: OMSZ

Érdekli, milyen lesz az idő a következő hét napban? Nézze meg az Origo Időjárás oldalán!