Zölddé válnak a híres londoni piros telefonfülkék

solarbox, zöld telefonfülke, London, napelem, mobiltöltő
Készül a mobiltöltővé váló fülke a Solarbox műhelyében
Vágólapra másolva!
Az új fülkékben mobilokat, tableteket lehet tölteni ingyen, napenergiával. A mintegy nyolcezer hagyományos fülke közül kettőt alakít át egy diákok alapította cég, egyelőre egyet adtak át.
Vágólapra másolva!

A londoni utcakép jellegzetes berendezése, a piros telefonfülke átalakul – legalábbis egy részük. A fülkéket zöldre festik, és telefontöltő-állomássá alakítják át őket. A zöld fülkéket egy-egy 86 cm hosszú napelem látja el árammal. A töltés ingyenes, a fülke tableteket, kamerákat, laptopokat is fogad.

Készül a mobiltöltővé váló fülke a Solarbox műhelyében Forrás: Solarbox

Az első „napfülkét” (solarboxot) szerdán avatták fel London belvárosában, az üzleteiről nevezetes Tottenham Court Roadon. A fülke egy nap alatt száz mobiltelefont képes ellátni, tíz perc alatt 20 százalékra tölti fel az akkut.

A zöld fülke gyártási és fenntartási költségeit a hirdetési képernyőn futó reklámok fedezik – írja a Reuters. A fülke egész évben nyitva van reggel fél 6-tól este fél 12-ig.

Nyolcezer fülke közül kettő

A kezdeményezés mögött a Londoni Közgazdasági Egyetem (LSE) két végzős hallgatója, Kirsty Kenney és Harold Craston áll. A két diák nyáron nyert második díjat és 5000 fontot (1,96 millió forint) azon a versenyen, amelyet London polgármestere, Boris Johnson írt ki alacsony szén-dioxid-kibocsátással járó vállalkozások támogatására.

A polgármester szerint itt az ideje, hogy a régi telefonfülkék a londoniak hasznára legyenek, akiket manapság nem lehet kütyük nélkül látni az utcán. A megnyitás óta átlagosan egy óra alatt hat ember használta a fülkét – mondta Craston a BBC-nek.

A nyolcezer piros telefonfülkét egyre kevésbé használják a brit fővárosban. A következő napfülkét januárban adják át, és további négyet terveznek 2015 áprilisáig Arról a két szervező nem nyilatkozott, hogy a hagyományos fülkék közül összesen hányat terveznek átalakítani.

Elsősegélynyújtó hely és wifi

Nagy-Britanniában korábban is kaptak új funkciót a régi fülkék. Egy skóciai kisvárosban elsősegélynyújtó felszerelést és defibrillátort helyeztek el egy fülkében, és van, amelyikben minikönyvtár nyílt. A Gizmodo kütyüblog szerint New Yorkban az a terv, hogy hétezer fülke wifin szolgáltasson internetet.