Először igazolták, hogy igenis emberséges módszer helikopterről gyéríteni a túlszaporodott teveállományt Ausztráliában.

Ha egy közlekedési eszköz elavulttá válik, szétszerelik, és a roncstelepre kerül, ahonnan az acél, a réz, az alumínium, az üveg stb. újrahasznosítható. Nem ilyen egyszerű azonban a helyzet, ha négylábúakról van szó.

Ausztráliába hátasállatként importálták a tevét a 19. században. Tevekaravánok szállították az építőanyagot és a munkaerőt Közép- és Nyugat-Ausztrália kolonizálása folyamán. A 20. század elején azonban az autó és a teherautó feleslegessé tette az állatokat, így többségében szabadon engedték őket.

Elszaporodtak

Forrás: Ecotone Wildlife Veterinary Services

Az elvadult tevepopuláció létszáma egymillióra nőtt 2008-ra. Biológusok, ökológusok azzal számoltak, hogy a létszám nyolc-tíz évente megduplázódik, súlyosan fenyegetve az őshonos fajokat, ökoszisztémákat és a gazdaságokat. Az ausztráliai szövetségi kormány ezért gyérítési programot indított, így 2013-ra 300 ezer teve maradt a becslések szerint.

Gyorsabban, pontosabban, hatékonyabban

A teveprobléma kezelésére létrehozott kormányügynökség (AFCMP) és a Murdoch Egyetem 2013 végére készült el azzal a vizsgálattal, amelyben annak néztek utána, mennyire emberséges módszer helikopterről lőni ki a tevéket. Jordan Hampton állatorvos szerint a megoldás akkor elfogadható, ha gondosan kiválasztják az állatokat, és a vadászok megfelelő képzést kapnak, jó karban tartott fegyverrel dolgoznak, és kipihentek.

A cél minél hamarabb végezni a tevékkel. Az elemzés szerint a helikopteres kilövéssel a kiszemelt állatok 99,6 százalékát ölték meg egy lövéssel, 0,4 százalék kapott sebet. Az elvadult tevék átlagosan 4 másodperc alatt kimúltak, az azonnali halál az esetek 83 százalékánál következett be.

Jordan Hampton állatorvos egy kilőtt tevévelForrás: Ecotone Wildlife Veterinary Services