Érnek valamit a természetes szerek poloska ellen?

Ágyi poloska, természetes rovarirtás
Pásztázó elektronmikroszkópos felvétel egy ágyi poloskáról (Cimex lectularius). A rovar szájszervét és szúrósörtéit utólag, a kiemelés végett lilára és pirosra színezték
Vágólapra másolva!
Miért érdemes természetes szerekkel irtani az ágyi poloskát? Mert a vérszívó egyre ellenállóbb a hagyományos rovarölőkkel szemben. Először vizsgálták meg, mennyire jók a természetes hatóanyagú szerek.
Vágólapra másolva!

Nem akar hagyományos rovarirtót használni, mert tart attól, hogy a maradványai felgyűlnek a porban? Kisgyermek van a lakásban, és nem akarja mérgező anyagokkal terheli a szervezetét? A vegyipari cégek az ökotudatos fogyasztóknak természetes anyagokból gyártott rovarirtókat kínálnak.

Mennyire hatékonyak ezek a szerek? Az amerikai Rutgers Egyetem kutatói tizenegy, nem szintetikus anyagokból előállított készítményt vizsgáltak, és arra voltak kíváncsiak, hogy a szer mennyire válik be az ágyi poloska ellen – írja a Treehugger.

Pásztázó elektronmikroszkópos felvétel egy ágyi poloskáról (Cimex lectularius). A rovar szájszervét és szúrósörtéit utólag, a kiemelés végett lilára és pirosra színezték Forrás: Wikimedia Commons/PHIL

A kutatók közvetlenül a kifejlett poloskákra fújták a szereket. Úgy találták, hogy a tizenegy készítmény közül csak kettő, az EcoRaider és a Bed Bug Patrol ölte meg a kizárólag emberi vérrel táplálkozó rovarok több mint 90 százalékát, a kilenc másik készítmény azonban nem vált be. Az előbbi szer emellett a poloskapeték 87 százalékát is elpusztította.

A két jól teljesítő szer a következő hatóanyagokat tartalmazta: geraniolt (a gerániumolaj fő összetevője, kis mennyiségben előfordul a citromban), cédruskivonatot, szegfűszegolajat, borsmentaolajat, valamint nátrium-lauril-szulfátot. Ez utóbbit kókusz- vagy pálmaolajból vonják ki. Felületaktív anyag, azaz segít eltávolítani az olajos-zsíros szennyezést, valamint fertőtlenítő hatása is van.

Ellenálló kártevő

A kutatásból az következik, hogy természetes anyagokkal is lehet védekezni a poloska ellen. Ennek azért van jelentősége, mert az ágyi poloska az 1940-es évek elejére szinte teljesen eltűnt a fejlett országokból, azonban 1995 óta újra terjed, ahogy a rovar ellenállóbbá vált a szintetikus szerekkel szemben.

Fel kell forgatni utána a lakást

Az is tény, hogy a laborkörülmények kissé besegítettek a természetes szereknek a rovarokkal szemben. A poloskát éppen azért nehéz kiirtani a lakásból, mert szívós, változatos helyekre elbúvó rovarról van szó, nehéz közvetlen közelről lepermetezni. Hatékony kiirtásához meg kell keresni az összes búvóhelyét a lakásban, és ajánlott eltérő hatóanyagú szereket használni. A kutatást ismertető tanulmány a Journal of Economic Entomology szaklapban jelent meg.