Lebontják a védőburkolatot a fukusimai atomerőműnél

Fukusima, atomerőmű, sugárterhelés, mérőműszer, védőruházat
A Tokyo Electric Power Co.'s staff measures the radiation level as workers work on the construction of an ice wall at the tsunami-crippled Tokyo Electric Power Co.'s Fukushima Daiichi Nuclear Power Plant in Okuma, Fukushima Prefecture, northeast of Tokyo on July 9, 2014. Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) will build a frozen ice wall around the buildings of Units 1 to 4 at the tsunami-devastated nuclear power plant to stop radiation-contaminated water from flowing to the sea. TEPCO has been struggling with massive amounts of toxic water as the operator continues to pump water into three reactors to keep them cool. The plant suffered meltdowns at three of its six reactors after a tsunami swept through the facilities in March 2011. AFP PHOTO / POOL / KIMIMASA MAYAMA
Vágólapra másolva!
Műanyag borítja a fukusimai atomerőmű egyes blokkjának épületét. Az üzemeltető a borítás eltávolításán dolgozik a súlyosan sérült reaktorépületnél. A teljes lebontás még 25-35 év.
Vágólapra másolva!

A Tokiótól mintegy 250 kilométerre északra található fukusimai atomerőmű a 2011. márciusi földrengésben és szökőárban szenvedett súlyos balesetet. Az egyes reaktor épülete hidrogénrobbanás miatt rongálódott meg, ezért három évvel ezelőtt poliészterborítást kapott, hogy megakadályozzák a sugárzó anyag szétterjedését.

Most az üzemeltető, a Tepco energiacég kényes művelet előkészítésébe kezdett: eltávolítják az egyes blokk épületéről a műanyagborítást. A meglehetősen bonyolult munkát 2016 márciusa körül fejezik be – közölte a Tepco.

2014. július 9.: így mérik, hogy mekkora sugárterhelés érte a fukusimai atomerőműnél dolgozókat Forrás: AFP/Kimimasa Mayama

Évtizedekig elhúzódó romeltakarítás

Ezután következik a hidrogénrobbanásban keletkezett törmelék eltakarítása, majd az épület belsejében lévő pihentetőmedencében tárolt urán fűtőelemrudakat szállítják el. A legnehezebb feladat a részlegesen megolvadt urán fűtőelem kiemelése lesz a reaktortartályból. Számítások szerint a fukusimai reaktorok teljes lebontásához még 25-35 évre van szükség.

A Tepco munkásai szerda reggel elkezdtek lyukakat fúrni a megrongálódott reaktor épületét fedő burkolaton. Ezeken keresztül egy vegyületet fecskendeznek be, hogy ne kerüljön radioaktív por a levegőbe, miközben a borítást eltávolítják.

A japán energiavállalat már márciusban meg akarta kezdeni a burkolat lebontását, de a munkát előbb műszaki meghibásodás, majd a helyi lakosok tiltakozása miatt el kellett halasztani.

Kiszóródott

Júliusban az erőműhöz közeli rizsföldeken radioaktív anyagot észleltek, amely valószínűleg a hármas reaktor körüli törmelékek eltakarítása közben keletkezett porból származik. Azért, hogy ez ne ismétlődhessen meg, a Tepco az egyes reaktor esetében a fenti bonyolultabb eljárást választotta.

Alulbecsülték a kockázatokat

A Fukusima-1 atomerőműben azért következett be a polgári atomenergetika Csernobil óta legsúlyosabb balesete, mert 2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés sújtotta Japánt. A földmozgás miatt az erőmű automatikusan leállt, de a rengést követő több tízméteres szökőár következtében megszűnt a reaktorokban lévő fűtőelemek hűtése, mert áramszünet miatt nem működtek a szivattyúk.

Ez azért következhetett be, mert a vészhelyzeti dízelgenerátorokat elöntötte a víz. A balesetet követő vizsgálatokból kiderült, hogy a japán ellenőrző hatóságok, illetve az üzemeltetők alulbecsülték a nukleáris erőműveket fenyegető potenciális veszélyeket, kiemelten a szökőárkockázatot, és többek között emiatt nem látták el vízhatlan burkolattal a vészhelyzeti generátorokat.