Máris befuccsolt a kazáncserés és az új hűtős pályázat

Vágólapra másolva!
Bizonytalan időre felfüggesztették a hétfőn indult hűtőcserés pályázatot. Keddtől lehetett volna kérelmeket benyújtani a fűtéskorszerűsítési pályázatra, de az is leállt. A lebonyolító állami cég a fejlesztők és pályázók jelezte hibákra hivatkozik. A kormány összesen 3,72 milliárd forinttal támogatja, hogy energiatakarékosabbak legyenek a lakások, de azt nem tudni, hogy mikor indulnak újra a pályázatok.
Vágólapra másolva!

404-es hiba fogadja a fűtéskorszerűsítési pályázat iránt érdeklődőket az erre a célra létrehozott zfr-kazancsere.hu oldalon, a honlap ugyanis nem érhető el. Új hűtőkre, fagyasztókra sem lehet jelenleg kérelmeket benyújtani. A következő üzenet olvasható a pályázatokat lebonyolító Építésügyi Minőségellenőrző Innováció Nonprofit Kft. (ÉMI) honlapján és az uszt-hgcs.hu oldalon, ahol hétfőn 0 órától lehetett pályázni háztartási nagygépek cseréjére:

„Tájékoztatjuk Önöket, hogy a legnagyobb elővigyázatosság és gondosság ellenére a napokban jelentkező fejlesztői és Önök által is jelzett problémákat jelenleg még nem sikerült teljes körűen megoldani. A végleges megoldásig, és annak teljes körű teszteléséig, bizonytalan időre a pályázatbenyújtásokat felfüggesztjük. A pályázatokkal kapcsolatos mindennemű további információról, a benyújtások kezdeti időpontjáról a későbbiekben tájékoztatjuk Önöket (...) A tájékoztatások, közlemények a portálokon, az nfm.gov.hu és émi.hu honlapokon is megjelenésre kerülnek.”

Nem tudni, mikor indul újra

Az online rendszert teljeskörűen tesztelni kell – ezt válaszolta az ÉMI az MTI-nek arról, hogy mi a késés oka. A fejlesztők már dolgoznak a probléma elhárításán, azt azonban a társaság nem tudta megmondani, mikorra oldják meg a gondokat, és mikor lehet ismét pályázni. A cég mindenesetre a pályázók szíves elnézését és bocsánatát kéri, hozzátéve, hogy „a fentiekből fakadó kellemetlenségüket tudjuk és megértjük”.

Maximum 35 ezer az új gép árából

A szeptemberben meghirdetett pályázati kiírás szerint hűtőgépre, fagyasztóládára 25–35 ezer forint támogatást lehet igényelni. A nagyobb összegű támogatást az kaphatja, aki legalább A++ energiaosztályú, vagyis energiatakarékos gépet tervez venni. A pályázati oldal számlálója szerint nagy az érdeklődés a lehetőség iránt, eddig 17 888 fő regisztrált. A sikeres pályázók egy igazolást kapnak, amelyet felmutatva olcsóbban vásárolhatják meg új hűtőjüket, fagyasztójukat.

Új kazán, új szerelvények

A fűtéskorszerűsítési pályázatban az elszámolható költség 40 százalékát állja utólag az állam, a sikeres pályázó maximum bruttó 650 ezer forintot kaphat. A pénzt nemcsak kazánok cseréjére lehet kérni, hanem a fűtési rendszer egyéb elemeinek a korszerűsítésére is, például új szerelvényekre, csövekre, radiátorokra. A támogatást családi házak és olyan lakások tulajdonosai vehetik igénybe, amelyek legfeljebb négy lakásból álló, nem paneltechnológiával épült ingatlanban állnak.

Fő az energiatakarékosság

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a fenti kettőn túl ajtó- és ablakcserére is meghirdetett egy pályázatot, elvileg arra is a napokban lehetett volna benyújtani az első kérelmeket. Mindhárom pályázat célja, hogy energiatakarékosabbá váljanak a lakások Magyarországon, ezért mindhárom pályázat esetén igazolni kell, hogy a beruházás mérhetően csökkenti az áram-, illetve a gázfogyasztást, közvetve pedig a szén-dioxid-kibocsátást. A fűtéskorszerűsítést igénylőknek például energetikai számítással és energetikai tanúsítással kell bizonyítaniuk, hogy a beruházás valóban megéri.

EU-s összehasonlításban a magyar háztartásokban sok energia fogy egy négyzetméterre számítva (magas a fajlagos energiafelhasználás). A háztartások energiaszegénységét jelentős részben a huzatos ablakok, a szigeteletlen falak, az elavult fűtésrendszerek okozzák a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) értékelése szerint. Az ország energiafogyasztásának 40 százaléka a lakásokhoz kötődik. Ha ezt sikerülne visszaszorítani, akkor nem csak környezetvédelmi szempontból járna jól az ország, hanem csökkenne a földgázfüggőség is – magyarázta korábban a MEHI.