Lyukas felhőt fotóztak Melbourne környékén. A ritka égi jelenséghez szükséges egy repülőgép és némi egyszerű fizika.

Csak látszólag tűnik úgy, hogy az utóbbi másfél évtizedben több különleges felhő, légköroptikai jelenség fordul elő. A tünemények hatalmas többsége több tízezer évvel ezelőtt is létezett, de az utóbbi időben terjedtek el annyira a kamerás telefonok és a digitális fényképezőgépek, hogy kis túlzással bárhol és bármikor dokumentálni lehessen őket.

A lyukas felhők jelensége ellenben szorosan kapcsolódik a technológia fejlődéséhez. Keletkezésük hátterében egyszerű fizikai okok állnak, de elengedhetetlen feltétel egy repülőgép.

Lyukas felhő Wonthaggi felett, Melbourne-től mintegy 130 km-re, délkeletre 2014. november 3-án. A jelenséget mobiltelefonnal fotózták leForrás: MTI/AP/Leesa Willmott

Hogyan jönnek létre?

Középmagas vagy magas szintű felhőréteg lyukadhat ki. Ideális esetben 2500-6000 méteres magasságban vékony lepelfelhő, párnafelhő, vagy 6000 méter fölött bárányfelhő borítja az eget. Ha a felhőréteghez közel vagy azon át repülőgép halad, akkor van esély a jelenség kialakulására.

A felhő lényegében túlhűlt vízcseppecskékből áll. A lyuk azért keletkezik, mert a gép át- vagy elhaladásával csökken a légnyomás, és ennek hatására a cseppecskék rövid idő alatt kifagynak.

Forrás: MTI/AP/Leesa Willmott

Az apró cseppek meglepően alacsony hőmérsékleten, mínusz 35 Celsius-fokon is folyékonyak maradhatnak. A repülő miatt csökkenő légnyomás azt okozza, hogy azon a ponton kitágul a levegő. Emiatt hirtelen még tovább hűlnek a cseppek, jégszemcsékké fagynak, majd a folyamat továbbgyűrűzik, és a kialakul a lyukfelhő. Az üres lyukban aztán vagy újra felhő alakul ki, vagy az egész felhőréteg meggyengülve feloszlik.