Felépülhet Fürgeden a szélerőműpark

2014.11.06. 07:33

Négy év után felépülhet a Tolna megyei Fürged térségében tervezett szélerőműpark. Eredetileg 36 turbinát akartak, de csak tíz lesz. 30 millió  euróért építik. A madarak miatt minél hamarabb forogniuk kell. 

Megkapta a környezetvédelmi engedélyt a Tolna megyei Fürged térségében tervezett szélerőműpark. A Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség megismételt eljárásban, négyéves engedélyezési folyamat után hozta meg a határozatot, amelyben kimondják, a beruházásnak nincs jelentős környezeti hatása.

36 helyett 10

A Fürged Szélerőmű Kft. eredetileg 36 széltornyot akart építeni Fürged, Magyarkeszi és Felsőnyék határában, majd a környezetvédelmi eljárás során ezt a számot tizenhatra csökkentették. Most már csak tíz, egyenként 1,8-2,3 megawatt teljesítményű erőművet terveznek. A szélpark összteljesítménye 18-23 megawatt lesz. Kilenc torony Fürged, egy Magyarkeszi külterületén épül.

Bábolnai turbinákForrás: MTI/Jászai Csaba

Simon Emmanuel, a kft. ügyvezető igazgatója szerint az építés 2-3 év múlva kezdődhet, 30 millió eurós beruházással.

Hamar forogniuk kell

A hatóság a korábban természetvédelmi aggályok miatt megfellebbezett szélpark működéséhez többek között előírta, hogy a tornyokat villogó fénnyel kell kivilágítani, hogy elkerüljék, hogy madarak repüljenek neki éjszaka, illetve a szélturbinákat megépülésük után minél előbb el kell indítani, hogy a madarak ne szokjanak hozzá a mozdulatlan szerkezethez.

Mivel nincs elegendő hazai tapasztalat a szélerőművek élővilágra gyakorolt hatásáról, a cégnek két éven át háromhavonta jelentést kell készítenie a madarak repülési útvonalának módosulásáról, a táplálkozóterületek változásáról és arról, hogy hány madár ütközött neki a tornyoknak.