Tömegével gyilkolják az orrszarvúakat

2014.11.20. 14:29

Rekordszámú orrszarvút öltek meg orvvadászok a Dél-Afrikai Köztársaságban. Az év eleje óta már 1020 állatot pusztítottak el a bűnözők a hatóságok intézkedései ellenére - tette közzé az adatot a dél-afrikai környezetvédelmi minisztérium csütörtökön.

A szarvukért vadászott állatok közül 2013-ban 1004 esett az orvvadászok áldozatául, ez volt a korábbi rekord. Idén január óta már 1020 tetemnél tartanak" - közölte a miniszter.

A hatalmas testű emlősállatok orvvadászata 2007 óra évről évre egyre intenzívebbé válik. A legtöbb orrszarvút a Mozambikkal határos, világhírű Krüger Nemzeti Park területén ejtik el, 672 tetemet találtak ott idén a vadőrök.

A rinocéroszok tömegmészárlása a szarvuk sok milliárd dolláros világkereskedelmének része, ezért nem egyszerű gátat szabni neki. A megtorlástól kezdve minden eszközt bevetettünk" - mondta a miniszter.

Az orvvadászok által elejtett rinocéroszok szarvát feketepiacon adják el Ázsiában, ahol gyógyerőt tulajdonítanak neki. A szarv keratint tartalmaz, ugyanazt az anyagot, amit az emberi köröm.