Ennyire nagyon kiszáradt Kalifornia

Kaliforniai szárazság, autóroncs, 2014 PICTURES OF THE YEAR:  California 
Drought Dries Up Bay Area Reservoirs SAN JOSE, CA - JANUARY 28:
SAN JOSE, CA - JANUARY 28: (ONE OF A 70-PICTURE PACKAGE) A car sits in dried and cracked earth of what was the bottom of the Almaden Reservoir on January 28, 2014 in San Jose, California. Now in its third straight year of drought conditions, California is experiencing its driest year on record, dating back 119 years, and reservoirs throughout the state have low water levels. Santa Clara County reservoirs are at 3 percent of capacity or lower. California Gov. Jerry Brown officially declared a drought emergency to speed up assistance to local governments, streamline water transfers and potentially ease environmental protection requirements for dam releases. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Mennyi víz hiányzik a három éve szárazságtól szenvedő Kaliforniában? Legalább húsz balatonnyi. Egy kaliforniai kisváros szennyvizet hasznosító sótalanító üzemmel vészeli át a száraz éveket.
Vágólapra másolva!

Hatalmas mennyiséggel, több mint 41 milliárd köbméterrel, nagyjából 41 köbkilométerrel csökkent a kaliforniaiak rendelkezésére álló vízkészlet három év alatt a NASA számításai szerint. A mennyiséget jól érzékelteti, hogy a Balaton medrében átlagosan 2 köbkilométer víz fér el.

A NASA klímaműholdja, a GRACE adatait most először használták fel annak megállapítására, hogy mennyi víz lenne szükséges ahhoz, hogy egy elhúzódó aszály véget érhessen. A számításokat a pasadenai Sugárhajtás Laboratórium (Jet Propulsion Laboratory, JPL) klímakutatói végezték.

Az Oroville gyűjtőtó 2014 augusztusában. A szárazságra jellemző, hogy a Sierra Nevada lábánál fekvő tó korábbi területének 34 százalékára zsugorodott Forrás: AFP/Justin Sullivan

Az utóbbi három évben vált igazán súlyossá

A kaliforniai szárazság a nyár folyamán tetőzött. A kutatók szerint akkor a Sacramento és a San Joaquin folyó vízgyűjtőjébn összesen 41,63 köbkilométer víz hiányzott a korábban szokásos mennyiségekhez képest. A műholdas adatok szerint a két vízgyűjtőn 2002 óta folyamatosan nőtt a szárazság.

A kérdéses területeken 2011 óta évente körülbelül 15 köbkilométernyivel csökkent a vízmennyiség. Ez több, mint amennyi vizet elhasználnak háztartási, ipari, kereskedelmi és közcélra összesen a 38 milliós Kaliforniában – évente 11,1 köbkilométert. Ez az úgynevezett települési vízhasználat, amelybe az öntözést (a mezőgazdasági vízhasználatot) nem számolják bele a vízügyi szakemberek.

Kevesebb víz, kevesebb hó

A csökkenést kétharmad részben az okozza, hogy a süllyed a talajvíz szintje a part menti hegyvonulatok és a Sierra Nevada között elterülő Központi völgyben. 2014 elején pedig az is kiderült, hogy a Sierra Nevadán összegyűlt hómennyiség is csak a fele a korábban várt mennyiségnek.

A kevesebb hó nem csak amiatt okoz gondot, hogy kevesebb patakot, folyót tud táplálni, hanem közvetett módon is. A kisebb hótakaró miatt a talajt jobban melegíti a nap, mert kevesebb sugárzás verődik vissza. „Emiatt szikkadtabbá válik a talaj, így a hóolvadék is nehezebben szivárog le a mélybe, így aztán a talajvíz is lassabban pótlódik” – magyarázza Tom Painter, a JPL munkatársa.

Mennyire száraz a talaj a gyökerek szintjén, és mennyire csökkent talajvíz az Egyesült Államok délnyugati részén? Ez látszik az alábbi videón:

A megoldás: sótalanítás

Eközben egy kaliforniai üdülővárosban megelégelték a szárazság miatti vízfogyasztási korlátozásokat. Pontosabban 1990-es évek óta 40 százalékkal csökkentették a háztartási vízfogyasztást, és a lakosság többsége úgy gondolta, ennyi már elég.

A 6000 fős Cambriában a kormányzó szárazságügyi rendeletének jogi kereteit kihasználva megépítik azt, amit a város már régóta tervezett: egy tengervíz-sótalanító üzemet. A létesítmény még januárban üzembe lép a Csendes-óceán partján, Los Angelestől 300 kilométerre északkeletre fekvő városban, miután mindössze hat hónap alatt felépült.

A sótalanítás sok energiát igénylő művelet, és visszamaradó, rendkívül sós víz károsíthatja a környezetet. A cambriai üzemben az a különleges, hogy tengervíz, friss víz és többszörösen tisztított szennyvíz elegyéből állít elő ivóvizet. Az üzem a város vízigényének mintegy harmadát fedezi, csökkentve a szennyvízkibocsátást.

Minek, amikor megszoktuk a szárazságot?

Vannak viszont olyanok, akik szerint persze takarékoskodni kell a vízzel, de a vízhiány természetes állapot arrafelé. Connie Gannon tősgyökeres cambriai lakos, családjának ötödik generációja él a csendes-óceán-parti kisvárosban. Szerinte legyen vészhelyzet vagy sem, a sótalanító üzem fölösleges azok számára, akik fel vannak készülve arra, hogy félsivatagos éghajlaton éljenek – mondta a Phys.org ismeretterjesztő híroldalnak.

Az Almaden gyűjtőtó kiszáradt medre 2014 januárjában, San Joséban. A tavalyi év volt az utóbbi 119 év legszárazabb esztendeje Kaliforniában Forrás: AFP/Justin Sullivan

Évekig elhúzódó vízhiány

Kaliforniában általában november és március között esik le az éves csapadék háromnegyede, a fogyasztás viszont a nyáron és ősszel a legnagyobb. A JPL kutatói most arra figyelmeztetnek, hogy az államot az utóbbi hetekben elért viharok korántsem pótolják a vízhiányt. „Ilyen súlyos szárazság csak évek során alakul ki, így aztán számos nagy zivatarra és több évre van szükség, hogy kimásszunk belőle” – figyelmeztet Jay Famiglietti, a vízkészlet-csökkenést felmérő kutatás vezetője.