Meteorit-becsapódás nyomán keletkezhetett az a kráter, amelyet a közelmúltban fedeztek fel az Antarktisz keleti részén.

A kráter legalább huszonöt évvel ezelőtt keletkezhetett a műholdképek szerint. A geológiai képződmény http://www.livescience.com/49372-mystery-antarctic-crater-could-be-house-sized-meteor-impact-video.html átmérője két kilométer. Christian Müller német kutató fedezte fel az Antarktisz keleti részén, amikor átrepült a Baldvin-király jégmező fölött. A képződmény szélein a megszokott látványtól elütő, felgyűrődött jégréteg látható az egyébként sík területen.

„Ahogy kinéztem az ablakon, és szokatlan alakzatra figyeltem fel a jég felszínén. Jéghegyekre hasonlító feltört jeget láttam, amely rendkívül szokatlan ezen a sík jégmezőn, mindezt pedig egy nagy, szárnyprofilú, kör alakú képződmény vette körül” – mondta a német geológus, aki a magánkézben lévő Fielax kutatóintézet munkatársa.

A felfedezés teljesen véletlenül történt. Az Erzsébet-hercegnő kutatóállomáson dolgozó német tudósok a Gondwana ősi szuperkontinensről, és annak több százmillió évvel ezelőtti felbomlásáról akartak új adatokat gyűjteni.

Repülőből így néz ki a feltételezett meteorit-kráter a a Baldvin-király jégmezőnForrás: Alfred Wegener Institute/Tobias Binder

Elromlott a radar

„Csak azért repültünk messze északra, mert a radarfelszerelésünk bedöglött, és nem akartunk egy repülésre alkalmas napot elvesztegetni” – magyarázta Graeme Eagles geológus a Live Science híroldalnak, aki szerint a kráterrel kapcsolatos tudás egyelőre kezdetleges, nagyon sokan spekulálnak azon, mi alakíthatta ki a szokatlan formációt.

Müller először a 2004-es meteor becsapódáshoz kötötte a most felfedezett kráterszerű képződményt. Azonban a kutatócsapat az alakzatot megtalálta 1996-os műholdképeken is, vagyis korábbinak kell lennie – magyarázta Eagles, hozzátéve, hogy nem zárja ki a meteor-becsapódás valószínűségét az, hogy még nem tudták konkrét eseményhez kötni.

Túl nagy?

Több szakértő szerint azonban az arizoniai Barringer-kráter méretét kétszer meghaladó alakzat túlságosan nagy ahhoz, hogy meteorkráter lehessen. Mivel általában a becsapódás következtében kialakuló kráter tízszer, vagy akár húszszor is nagyobb, mint maga a meteorit, ezért ebben az esetben a becsapódó űrkőzetnek nagyjából 100 méter átmérőjűnek kellett volna lennie.

„Csak egy hatalmas robbanás tudott volna egy két kilométer széles krátert kialakítani,

a becsapódásnak sokkal nagyobbnak kellett volna lennie mindannál, amit a közelmúltban feljegyeztek. Ezért a képződmény nem alakulhatott ki meteor-becsapódás következtében” - érvelt Peter Brown, a kanadai Nyugat-Ontariói Egyetem kutatója.

Meg akarják találni magát a meteoritot

Eagles szerint azonban további bizonyítékok is állnak rendelkezésükre arról, hogy valóban meteorkráterre bukkantak a jégmezőn. A kutatócsapat számos fotót és videót készített, valamint lézerszkennerrel és talajradarral is vizsgálta a helyszínt. A feltételezett kráter közelében több kisebb kör alakú formációt is találtak. Az adatokat ugyan még nem elemezték, de remélik, hogy a jövőben publikálni tudják majd az eredményeiket.

„Valóban elég szokatlan a felfedezés. A különleges állítások különleges bizonyítékokat kívánnak, és ebben az esetben, amennyire most meg tudjuk mondani, úgy tűnik, vannak ilyen bizonyítékok” – hangoztatta a kutató, hozzátéve, hogy a jövőben szeretnének megmaradt meteoritdarabokra keresni a feltételezett kráter környékén.

A Déli-sark száraz és hideg időjárása kedvező körülményeket biztosít a meteoritok fennmaradásához, eddig több mint 20 ezer űrből származó kőzetdarabot találtak a kutatók a jeges kontinensen.