A pápa is megszólalt klímaváltozás-témában. Csütörtökön azt nyilatkozta, hogy főként az emberiség a felelős a globális felmelegedésért, és reméli, hogy a novemberi párizsi klímacsúcson bátor lépéseket tesznek a környezet megóvására.

Ferenc pápa enciklikát készül kiadni a környezetvédelemről és az ökológiáról. A szöveg majdnem kész; a pápa szerint remélhetőleg júniusban hozzák nyilvánosságra, kellő időben ahhoz, hogy eszmei alapot nyújthasson a klímakonferenciához. A pápa minderről egy Srí Lanka–Manila repülőúton beszélt újságírók előtt. 

Ferenc pápa Szent Teréz képével, amelyet egy riportertől kapott ajándékba a Srí Lankáról a Fülöp-szigetekre tartó repülőgépének fedélzetén adott sajtóértekezleténForrás: AFP/Alessandra Tarantino

Túlnyomó részben az emberiséget kell hibáztatnunk a klímaváltozásért? – így hangzott az egyik kérdés. Ferenc pápa válasza: „Nem tudom, vagy valóban teljes egészében az emberiség hibája, de nagyobbrészt az ember az, aki elnyomja a természetet”.

„Bizonyos értelemben mi uralkodtunk Természet nővérünk, Természetanyánk fölött”

– tette hozzá a Bibliára, a Mózes első könyvében olvasható teremtéstörténetre célozva. „Úgy gondolom, hogy az emberiség túl messzire ment. Istennek hála, manapság már sokan nyíltan beszélnek erről.” A pápa eddig nem nyilatkozott ennyire direkt és közérthető módon a klímaváltozásról, noha 2013-as megválasztása óta számos alkalommal felszólalt a környezetvédelem érdekében.

Átfogó klímavédelem

A párizsi klímakonferenciának az a tétje, hogy vajon sikerül-e olyan nemzetközi klímavédelmi egyezményt kötni, amely minden államra érvényes. Jelenleg a fejlődő államokat semmi sem kötelezi üvegházgáz-kibocsátásuk korlátozására, és a fejlett, régóta iparosodott államok közül az USA, és újabban Japán, Kanada és Oroszország sem vállalt üvegházgáz-csökkentéseket.

Így kavarog a szén-dioxid a légkörben (a NASA szimulációja)

Az ENSZ szokásos éves klímakonferenciája 2014 decemberében Limában zajlott, ahol arról állapodtak meg, hogy minden ország saját üvegházgáz-csökkentési tervet nyújt be 2015. március 31-ig. A tervek szerint a párizsi egyezség ezen alapul majd. A pápa szerint a limai konferencia részvevői megálltak félúton. „Reméljük, hogy a Párizsban tárgyalók továbblépnek majd” – mondta Ferenc.

Ezért fontos a körlevél

A készülő enciklika arra fog biztatni minden katolikus hívőt, hogy lépjenek fel a klíma védelmében. A pápák rendszeresen adnak közre egy-egy jól meghatározott témáról szóló körlevelet. Az enciklikát az összes katolikus püspökhöz, a mintegy 400 ezer fős papsághoz és rajtuk keresztül a hívekhez intézik, de gyakran előfordul az is, hogy az enciklikával „minden jóakaratú embert” szólít meg a pápa.

Felháborodásra számítanak

A The Guardian értékelése szerint a szöveget valószínűleg elutasítóan fogadják http://www.theguardian.com/world/2014/dec/27/pope-francis-edict-climate-change-us-rightwing majd jobboldali katolikus körökben, különösen az Egyesült Államokban. Az USA-ban a katolikus John Boehner, a Kongresszus republikánus többségének vezetője és Rick Santorum korábbi republikánus elnökjelölt is közismerten szkeptikus klímaügyekben.