Baj van a Bajkál-tóval

Bajkál-tó, Oroszoroszág, téli felvétel, vízhiány
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hatvan év legalacsonyabb vízállását mérték a Bajkál-tónál az orosz hatóságok. Környezetvédő szervezetek a száraz időjárást és a tó körüli ipari üzemeket okolják a negatív rekordot döntő jelenségért.
Vágólapra másolva!

Vízhiány alakult ki a Bajkál-tó körüli falvakban, ezért a katasztrófahelyzetekért felelős burjátföldi minisztérium magas fokozatú vészhelyzetet jelentett be a héten a tónál.

A Bajkál-tó vízállása jelenleg alig 8 centiméterrel haladja meg a 456 méteres tengerszint feletti magasságot, ami a minimum az orosz hatóságok szerint. A természeti erőforrásokért felelős burjátföldi miniszter, Jurij Szafjanov szerint a mostani az elmúlt hatvan év legalacsonyabb vízállása.

Leengedték a tavat, de elmaradtak az esők Forrás: Ria Novosti/Vladimir Smirnov

Vízerőmű és alumíniumkohó

A 31500 négyzetkilométer felületű Bajkál-tó tartalmazza a Föld édesvízkészletének nagyjából az ötödét, 23 ezer köbkilométert, egyben a világ legrégebbi, 20-25 millió éves édesvizű tava. Oroszország egyik legjelentősebb természeti kincse. A természetvédők, a halászok és a tó által biztosított vízenergiától függő ipari létesítmények évek óta huzakodnak egymással az értékes vízért.

A Bajkál-tóból eredő Angara-folyó mentén több vízerőmű is található, ezek közül az irkutszki látja el árammal és vízzel a közel hatszázezer lakosú Irkutszkot, valamint egy hatalmas alumíniumkohót is.

Erdőtüzek

A tó partján fekvő és Mongóliával határos Burjátföld kormányzója, Vjacseszlav Nagovicin szerint már eddig is érkeztek jelentések arról, hogy elapadtak egyes földalatti források, fogy a halállomány és egyre több az erdőtűz a környéken.

„Az energiatermelők minden évben csökkenteni akarják a Bajkál-tó vízállását, hogy több áramot állíthassanak elő. Azonban ez ártalmas az ökoszisztémára” – mondta Alekszandr Kolotov, az orosz, kínai, mongol és amerikai természetvédőket tömörítő, Folyók Határok Nélkül elnevezésű zöldszervezet koordinátora.

A kérdés

A tó vízállását tavaly tavasszal csökkentették, mivel mindenki esős évet várt – ez a Greenpeace információja. De a csapadék elmaradt, így alacsony maradt a vízszint. A környezetvédők szerint az alacsony vízszint megzavarja a halak szaporodást és elősegíti az algásodást.

Az orosz kormány jövő heti rendkívüli ülésén dönt arról, engedélyezi-e, hogy a tó vízszintje a törvény meghatározta minimium alá csökkenjen, hogy biztosítani lehessen a vízerőművek zavartalan működését.