Hobbiállatok terjednek természetes vizeinkben

invazív
A természetes vizeinkben is egyre gyakrabban bukkannak fel nem őshonos fajok
Vágólapra másolva!
Hazánkban is egyre jobban növekszik a betelepülő, nem őshonos, úgynevezett invazív állatfajok száma, amelyek komoly ökológiai problémát okozhatnak.
Vágólapra másolva!

Invazív rákfajok Hévízen

Fontos zsákmány akadt január végén magyar ökológusok horgára: nem csak márványrákot (Procambarus fallax virginalis) sikerült fogniuk Hévíz mellett, de kifogták a kaliforniai vörös rák (Procambarus clarki) egy példányát is.

A természetes vizeinkben is egyre gyakrabban bukkannak fel nem őshonos fajok Forrás: wikimedia.org

Az eredetileg akvaristák által, hobbiállatként tartott fajok most már természetes vizeinkben is egyre nagyobb számban megtalálhatóak.

Növekszik az idegen fajok száma

Európában jelenleg 12 127 idegenhonos, tehát eredetileg más kontinensről származó fajt tartunk nyilván. Ezeknek 13 százaléka inváziós, ami röviden azt jelenti, hogy terjeszkedésével kiszoríthatja természetes élőhelyéről az őshonos állatokat. A ritka fajok eltűnéséért ugyanis az esetek 42 százalékában ezek a fajok is szerepet játszanak.

A márvány rák is nemrég bukkant fel a hazai vizekben Forrás: Origo

Kiváló hazai példa a márványrák esete, melynek egy példányára Magyarországon először 6 hónapja, Hévíz mellett, Alsópáhokban, egy csatornánál bukkant az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság munkatársa, Kovács Krisztián.

Hobbiállatból betolakodó

Az angol, német és francia hobbitenyésztők körében manapság egyre népszerűbbé váló rákfaj a hazai akváriumokban is mind gyakrabban fordul elő – innen pedig már csak egy lépés választja el a természetes vizes élőhelyektől. Az akvaristák ugyanis pár év után inkább nyűgként tekintenek az állatra, amely a vele összeengedett kishalakat fokozatosan levadássza. Egyetlen megoldást látnak csak: hogy szabadon engedjék a márványrákot.

Forrás: Origo

A szívós állatnak pedig nem esik túl nehezére alkalmazkodnia az új körülményekhez. Megjelenésének azonban drasztikus hatásai vannak: azzal, hogy elvágja a vízi növényeket, az algák terjedésének teremt megfelelő körülményeket, így kis időn belül a korábban tiszta vizek zavarossá válhatnak, az élőhely ökoszisztémája pedig felborul.

Európai ügy

Hasonló a helyzet a kaliforniai vörös rákkal is, melynek első, hazánkban kifogott példányát az OzoneNetwork ma este, 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában mutatják be Puky Miklós és Weiperth András ökológusok. Az Európai Unió közösségi szinten 13 milliárd eurót költ arra, hogy kordában tartsák ezeknek az élőlényeknek a terjedését. Ezek után azonban kérdéses, mekkora eredménnyel.