Több ezer tonnányi porral szórhatja meg Magyarországot egy szaharai eredetű porvihar, pedig az ilyen viharok rendszerint tavasszal, és nem tél közepén fordulnak elő.

A porcsóvát január végén figyelték meg először a Földközi-tenger fölött. A por áramlását szerencsére remekül meg lehet figyelni az időjárási műholdak segítségével. Ezen a vasárnap reggel készült műholdképen az látszik, hogyan sodródik a por Észak-Afrika felől Görögország és Törökország fölé: 

Itt helyezkedett el porfelhő és így fújt a szél vasárnap (február 1.)Forrás: OMSZ
A porfelhő február 1-én a Földközi-tenger fölöttForrás: LANCE/EOSDIS Rapid Response/Jeff Schmaltz

Narancssárga ég

Ezen a felvételen még jobban látszik a Földközi-tengernek az a része, ahol nincsenek felhők, de jókora mennyiségű port sodor a szél. A poros légtömeget rózsaszín árnyalatok jelzik:

Az infravörös hullámhosszon készült műholdképen rózsaszínnel jelölték a poros légtömeget. A felvétel szintén február 1-én készültForrás: OMSZ

A poros szél miatt vasárnap narancsszínű volt az ég Isztambul fölött. Ez nem csoda, mert ahogy ez a térkép is mutatja, a por akkor nagyrészt a Földközi-tenger keleti medencéje és Törökország fölött koncentrálódott.

Forrás: NASA Earth Observatory

Mi a helyzet Magyarországon?

Ilyen esetekben a Kárpát-medence fölé is nagy mennyiségben szállíthatnak port a mediterrán ciklonok, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elemzéséből. Most a Norvég-tenger felől áramlik a hideg levegő a Földközi-tenger fölé, emiatt újabb és újabb mediterrán ciklonok alakulnak ki. Egy ilyen ciklon mostanában egyre közelebb kerül hozzánk, tehát jó eséllyel a port is fölénk sodorja.

A port részben kimossa az eső és hó. A finom por sárga vagy vörös árnyalatú, és jól kivehető nyomokat hagyhat az ablakokon, a kocsik szélvédőjén, sőt ilyenkor a hó sem egészen hófehér. Ez az előrejelzési térkép azt mutatja, hogy vasárnap a Kárpát-medencét is eléri a por péntek-szombaton – igaz ugyan, hogy már inkább elkeveredve:

A sárga és a narancs árnyalatok jelzik, hogy nem kapunk olyan nagy koncentrációban a porból (előrejelzési térkép február 6. éjfélre)Forrás: GMES Atmosphere

Még várhatott volna egy-két hónapot

Meglehetősen szokatlan a NASA egyik légkörkutatója, Colin Seftor szerint, hogy az észak-afrikai szélviharok finom homokja ekkora mennyiségben kisodródjon a Földközi-tenger fölé.

Az erős porviharok rendszerint tavasszal fordulnak elő, nem tél közepén

– mondja Peter Knippertz, a Leedsi Egyetem meteorológus kutatója. A nagy mennyiségű port egy olyan ciklon sodorta a Földközi-tenger fölé, amely átbukott az Atlasz-hegység fölött. A ciklont követő hidegfront erős feláramlást keltett, ahogy a meleg légtömegek alá benyomult a hideg levegő.

Az így felkavart port aztán az északkeleti szél kisodorta a tenger, majd Törökország fölé. A meteorológus szerint önmagában az afrikai ciklon nem volt szokatlan, azonban a hidegfront hosszabban tartott, erősebb volt és délebbre helyezkedett el a szokásosnál.