Évtizedeken át tartó súlyos szárazság vár az Egyesült Államokra

Kaliforniai szárazság, autóroncs, 2014 PICTURES OF THE YEAR:  California 
Drought Dries Up Bay Area Reservoirs SAN JOSE, CA - JANUARY 28:
SAN JOSE, CA - JANUARY 28: (ONE OF A 70-PICTURE PACKAGE) A car sits in dried and cracked earth of what was the bottom of the Almaden Reservoir on January 28, 2014 in San Jose, California. Now in its third straight year of drought conditions, California is experiencing its driest year on record, dating back 119 years, and reservoirs throughout the state have low water levels. Santa Clara County reservoirs are at 3 percent of capacity or lower. California Gov. Jerry Brown officially declared a drought emergency to speed up assistance to local governments, streamline water transfers and potentially ease environmental protection requirements for dam releases. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Bár eddig is súlyos szárazságok sújtották Kaliforniát, az Egyesült Államok délnyugati és közép-nyugati részét, szakértők szerint ennél is sokkal rosszabb "megaszárazságok" várhatóak, amelyek ráadásul évtizedekig eltarthatnak.
Vágólapra másolva!

Példa nélküli szárazságok várhatóak délnyugaton és a Központi-síkságon 2050 után, melyek tartósak is maradnak a globális felmelegedés miatt - derül ki a Science Advances című szaklapban megjelent tanulmányban.

Megaszárazság

"A 21. század vége felé szinte minden év száraz lesz ahhoz képest, amit normálisnak gondolunk. Fel kell készülnünk egy sokkal szárazabb jövőre Észak-Amerika nyugati részén" - mondta Benjamin Cook, a NASA atmoszférakutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Az aszályos időszak évtizedekig tarthat Forrás: AFP/Justin Sullivan

Több mint 80 százalék az esély arra, hogy az Egyesült Államok középső és nyugati területét 35 évig vagy hosszabb ideig tartó "megaszárazság" sújtja az évszázad során - fejtette ki Toby Ault, a Cornell Egyetem munkatársa, hozzátéve: délnyugaton a víz még értékesebbé válik, mint most.

A "megaszárazság" olyan aszályos időszak, amely néhány év helyett évtizedekig tart. Az 1930-as évek Dust Bowl névre keresztelt időszaka, amelyet hatalmas porviharok jellemeztek, több mint 35 évig tartott Észak-Amerikában - emlékeztetett Ault.

Sötét jövő

A kutatás a folyamatosan növekvő mértékű szén-dioxid-kibocsátáson és 17 különböző számítógépes modellen lefuttatott összetett szimulációkon alapult, ezek végeredménye jórészt megegyezett.

Cook kifejtette: fák évgyűrűiből és egyéb adatokból arra lehet következtetni, hogy a délnyugati területeken és a Központi-síkságon az 1100-as és 1200-as években is jelentkezett évtizedekig tartó szárazság, de ezek természetes okokra, nem pedig a klímaváltozásra vezethetők vissza, mint a jövőben várható "megaszárazságok".

A változás miatt délnyugaton kevesebb lesz az eső, de mindkét terület számára a legnagyobb problémát a hőség jelenti majd, amely növeli a párolgást és kiszárítja a termőtalajt. Az eredmény pedig ördögi kör: a levegő még szárazabb és még melegebb lesz - véli a kutató.