Egy helyett három Nap kelt föl ma reggel az oroszországi Cseljabinszkban. Pánik nem tört ki.

Káprázatos napfelkeltére ébredtek kedden a cseljabinszkiak. Az amatőr felvételek szerint halojelenség fordult elő az Urál-hegység délkeleti lejtőin épült városban. Cseljabinszkban úgy tűnt, mintha három Nap kelt volna fel.

A légköri fényjelenség lényege, hogy fényes foltok tűnnek fel az égen a napkorong két oldalán. A foltok lehetnek fehérek vagy színesek is. A jelenség olyankor következik be, amikor a légkör magasabb rétegeiben jégkristályok formájában csapódik ki a nedvesség.

Melléknap-jelenség Cseljabinszk fölöttForrás: Cseljabinszk Vkontakte oldala

Nagy hideg kell hozzá

A melléknap kialakulásához az szükséges, hogy prizmaként megtörjék a napfényt az öt-tizenkét kilométer magasságban kialakuló fátyolfelhők jégkristályai. Ha nagyon hideg az idő, a jelenség alacsonyan lebegő jégkristályok révén is kialakulhat, ezeket gyémántpornak nevezik.

Valószínűleg Cseljabinszkban is ez fordulhatott elő, mert az Urál délkeleti részén február közepén napközben is mínusz 20-25 Celsius-fok szokott lenni a hőmérséklet. Ennek ellenére a halojelenség itt sem túl gyakori, egy-egy tél folyamán legfeljebb három-négy alkalommal fordul elő.

Melléknap-jelenség Cseljabinszk fölöttForrás: Cseljabinszk Vkontakte oldala