Felhagy a palagáz-lelőhelyek feltérképezésével Romániában és kivonul az országból az amerikai Chevron olajipari vállalat. Kutatófúrásai ellen összefogtak a helyiek és a környezetvédők.

A kivonulást hivatalosan még nem jelentették be Romániában, de Victor Ponta miniszterelnök már a múlt év végén közölte, hogy a Chevron nem talált palagázt romániai próbafúrásai alkalmával. A szénhidrogén-termékek világpiaci árának visszaesése közepette az amerikai cég a közelmúltban felhagyott a lengyelországi és ukrajnai palagáz-üzlettel is – közölte a román Hotnews.ro hírportál. 

Greenpeace-aktivisták állják el a Chevron telepének bejáratát 2014. július 7-én, a palagázfúrás ellen tiltakozvaForrás: AFP/Daniel Mihailescu

A számára kedvezőtlen piaci változások mellett a Chevron erős ellenállásba is ütközött Romániában környezetvédő és településeiket féltő helyi lakosok részéről. Az amerikai cégnek több ízben le kellett állítania a próbafúrásokat a moldvai (Kelet-Románia) Pungesti községben, ahol palagáz-ellenes tüntetők csaptak össze a karhatalommal.

2013. decemberében különleges közbiztonsági övezetté nyilvánították a térséget, ahol a csendőrök szükségállapothoz hasonló fokozott ellenőrzést vezettek be.

A Chevron fúrótornya Pungesti határábanForrás: AFP/Daniel Mihailescu

Lehetséges kockázatok

A palagáz-kitermelés ellenzői veszélyesnek és környezetrombolónak tartják az amerikaiak által alkalmazott technológiát, vagyis azt, hogy homokkal és vegyi anyagokkal kevert vizet sajtoljanak nagy nyomáson a kőzetbe, annak megrepesztése, illetve az ott lévő gáz kiszabadítása érdekében.

A fúrások kis erősségű földrengéseket okozhatnak, a legnagyobb kockázatot azonban nem az ivóvízkészletek elszennyezése, hanem a szivárgó metán jelenti, főleg akkor, ha a kitermelés lakott terület közelében folyik. Pungesti-nél 3000 méterre fúrtak le; a helyszín a falu közelében, a településtől 950 méterre található Továbbá nem mindig lehet pontosan tudni, hogy a fúrást végző cég milyen vegyszereket alkalmaz.

A vitatott kutatófúrás helyszíne

Orosz befolyás?

Korábban egyes román lapok arról cikkeztek, hogy Moszkva érdekeit sértené, ha Romániában elindulna a palagáz kitermelése, mert ezzel csökkenne a térség és az egész Európai Unió energetikai kiszolgáltatottsága. Az Evenimentul Zilei jobboldali napilap 2013-ban azt állította, hogy „nem a moldvai kisvárosokban és falvakban hirtelen megélénkült polgári öntudat”, hanem Oroszország áll a palagáz elleni romániai tüntetések hátterében.

Victor Ponta román miniszterelnök tavaly bírálta a tüntetőket. Szerinte hasznos lenne tudni, mennyi palagázzal rendelkezik Románia, majd utána kellene dönteni, hogy kitermelik-e.