Vágólapra másolva!
Beüzemelték, és a hálózatra kapcsolták a világ első olyan vízi erőművét, amely magába a vízvezetékbe szerelve termel áramot Portland városában.
Vágólapra másolva!

Egy amerikai cég új alkalmazási területet talált az áramtermelő turbinák számára. A Lucid Energy fejlesztői abból indultak ki, hogy a csővezetékekben jelentős sebességgel és nyomással áramlik a víz, ezt pedig érdemes kihasználni. A megoldás lényege a függőleges tengelyű turbina, amelyet a csővezetékbe szerelnek. A víz áramlása megforgatja a turbinát, a csőre kívülről rászerelt generátorok pedig áramot termelnek.

A turbina és a turbinával szerelt vezeték Forrás: Lucid Energy

A cég a turbinákkal és a generátorokkal ellátott csődarabokat egyben szállítja le. A felhasználónak annyi a dolga, hogy a létező vezetékből egy megfelelő darabot kivágva beillessze a berendezést. Fontos, hogy a turbinák olyan településeken használhatók, ahol gravitációs vízellátás van, vagyis a víz főként a gravitáció segítségével jut el a fogyasztókhoz a víztározó medencékből, víztornyokból.

Az első ilyen turbinát Portlandben szerelték be a városi ivóvízhálózat egyik főnyomócsövébe. Az oregoni (USA) város vízközmű-vállalata, a Portland Water Bureau egy 200 kW teljesítményű berendezést használ. A minierőművet január végén kapcsolták a hálózatra, vagyis a csővezeték nem csak vízzel, hanem árammal is ellátja a várost.

A főnyomócsőbe szerelt turbina függőleges tengelyen forog Forrás: Lucid Energy

A fogyasztó nem vesz észre semmit

A tervek szerint a berendezés márciustól működik teljes kapacitással. A vezetékbe négy, 106,7 centiméter (42 hüvelyk) átmérőjű turbinát szereltek. A megtermelt áramot a helyi áramszolgáltató, a Portland General Electric veszi át. A tesztek szerint a turbinák nem lassítják jelentősen a víz áramlását, vagyis a fogyasztók nem észlelnek semmilyen változást.

A turbinákat bármilyen vízvezetékbe be lehet szerelni, feltéve, hogy a vezeték átmérője legalább 61 cm, de legfeljebb 243,8 cm (24-96 hüvelyk). Egy vezetékbe több turbinát is lehet építeni. Az Egyesült Államokban általában 40 láb (12,1 méter) hosszú csövekből szerelik a vezetékeket. Egy ilyen egység négy turbinát bír el a Lucid Energy szerint. Egy közepes, egy méteresnél kicsivel nagyobb átmérőjű (42 hüvelyk) vezetéken egy kilométeres távon legalább 1,86 MW teljesítményt lehet kiépíteni a cég szerint.

Szállítják a turbinával szerelt csővezeték-darabot Portlandben (USA, Oregon állam) Forrás: Lucid Energy

Veszélyben az ivóvíz?

A cég szerint egyáltalán nem. A berendezés megfelel az ivóvízhálózatokra vonatkozó amerikai szabványoknak, de szennyvízvezetékekbe is telepíthető. A turbinákkal nagy ipari fogyasztók is csökkenthetik a villanyszámlájukat, ilyenek például a papírüzemek, illetve bármilyen vállalat, ahol nagy a vízfogyasztás.

– büszkélkedik a fejlesztésre Gregg Semler, a Lucid vezérigazgatója. Semler arra céloz, hogy a mini erőművek gátépítés és víztározó kialakítása nélkül hasznosítják a víz energiáját. „A csővezetékben nincsenek halak, sem pedig veszélyeztetett fajok, és éjjel-nappal termel.”