Megboríthatja Európa áramellátását a részleges napfogyatkozás

napfogyatkozás
A partial view of a total hybrid eclipse is pictured in Sibiloi national Park in Turkana on November 3, 2013. Astronomy enthusiasts in Kenya caught a partial glimpse of a rare "Hybrid Total Eclipse" which hasn't been witnessed in Africa for over 40 years. Weather hampered a view of the complete eclipse. AFP PHOTO/Carl de Souza
Vágólapra másolva!
A március 20-i részleges napfogyatkozás példátlan próbatétel elé állíthatja az elektromos hálózatot, mivel a napenergia mennyisége ekkor rövid időre jelentős kiterjedésű területen erősen csökkenni fog – közölte az európai elektromos átvitelirendszer-üzemeltetők hálózata.
Vágólapra másolva!

Ha március 20-án tiszta lesz az ég, akkor mintegy 35 ezer megawatt napenergia, vagyis majdnem 80 közepes, hagyományos termelőegységnek megfelelő mennyiség tűnik el fokozatosan Európa elektromos rendszeréből, majd lassan újra visszatér. Mindez abban a két órában történik, amikor a kontinens lakóinak munkanapja elindul.

A jelenség gyorsabban és nagyobb területen zajlik, mint a megszokott természeti folyamatok, köztük a napkelte-napnyugta vagy a nagy területeket beborító felhősödés. Ha nagy területen felhős lesz az ég, az tompítja a hatást.

Forrás: AFP/Carl De Souza

Napfogyatkozás egy megújuló Európában

Az európai átvitelirendszer-üzemeltetők számára példa nélküli kihívást jelent az esemény. Napfogyatkozások korábban is voltak, ám ahogy nő a napelemes energiatermelő (fotovoltaikus) egységek száma, a megfelelő óvintézkedések nélkül a véletlen események áramellátásra gyakorolt kockázata jelentőssé válhat – mutatta ki a európai elektromos átvitelirendszer-üzemeltetők hálózata (ENTSOE-E) decemberi tanulmánya. Lehetséges, hogy más energiaforrásból kell kiegyenlíteni az esetleges ingadozást, mert az áramhálózaton minden percben egyensúlyban kell lennie a termelésnek és a fogyasztásnak.

Az európai üzemeltetők közötti koordináció döntő szerepet kap majd az esetleges áramellátási problémák kezelésében, és a probléma nagysága jól mutatja az együttműködés további javításának szükségességét, hiszen jelenleg a napelemek az európai áramellátás nagyjából 3 százalékát adjék, és ez az arány várhatóan növekszik majd.

Az ENTSOE-E portálján a napfogyatkozás hatásait elemző tanulmány mellett a gyakori kérdések és válaszok listáját is közzétették, ebben elmagyarázzák többek közt azt is, miért más a napfogyatkozás az energiaellátás szempontjából, mint a szokásos naplemente-napfelkelte. Március 20-áig a honlapon további híreket közölnek az égi jelenség energiahatásairól.