A héten megint radioaktív víz szivárgott a Csendes-óceánba a tönkrement fukusimai atomerőműből. A környékbeli halászok tiltakoznak. A japán kormány is gondatlanul járt el a szivárgások kapcsán.

Ellenőrzést tartottak a helyi hatóságok és atomenergetikai szakértők a földrengésben és cunamiban megrongálódott Fukusima-1 atomerőmű területén. Az erőműből a héten újra sugárszennyezett víz szivárgott a Csendes-óceánba.

A fukusiamai prefektúra hatóságai megvizsgálták a vízelvezető rendszert, valamint a második reaktorblokk körüli területet. Mint kiderült, ez utóbbi épületnek a tetején gyűlt össze az a radioaktív víz, amely utána nagy valószínűséggel a tengerbe folyt. A vízben a stroncium-137-es izotóp mértéke elérte a literenkénti 30 ezer becquerelt. A meghatározás szerint egy becquerel aktivitás azt jelenti, hogy az adott radioaktív anyagban egy atommag bomlik egy másodperc alatt.

Sugárszennyezett hűtővizet tartalmazó tartályok a Fukima Daiicsi (1-es) atomerőmű telephelyénForrás: AFP/Shizuo Kambayashi

Titkolózott a Tepco

A létesítményt üzemeltető Tepco vállalat tavaly április óta tudott erről a helyzetről, de a tényt nem hozta nyilvánosságra. A kérdésben a kormány is gondatlanul járt el – hangsúlyozta Mijadzava Joicsi, ipari és a nukleáris baleset gazdasági kezeléséért felelős miniszter.

Az utóbbi időben történt radioaktív szivárgások miatt elégedetlenkednek a fukusimai halászok szakszervezetei is. Tárgyaltak a miniszterrel, és alapvető változtatásokat követeltek, egyúttal azt, hogy akadályozzák meg a sugárszennyezett víz elszivárgását a tengerbe.

Rengeteg veszélyes hűtővíz

Jelenleg naponta 350 tonnával emelkedik a fukusimai atomerőmű területén összegyűlő sugárszennyezett víz mennyisége. Az erőmű területén több százezer tonna sugárszennyezett vizet tárol a Tepco, a helyzet hosszú távú kezelésére még nincsenek megnyugtató és végleges tervek. A vizet a többszörösen megsérült reaktorok, bennük a leolvadt fűtőelemrudak hűtésére használják.

Védőruhát viselő dolgozók pihennek a Fukusima-1 atomerőműnélForrás: AFP/Shizuo Kambayashi