Így biztonságos figyelni a napfogyatkozást

2015.03.20. 07:48

Veszélyes, akár súlyos szemkárosodást és vakságot is okozhat, ha valaki a Napot szabad szemmel nézi. Nem nyújt megfelelő védelmet a napszemüveg, a filmszalag, a fényképészeti szűrő, a polárszűrő, a CD és a kormozott üveg sem. Ugyancsak kockázatos távcsövön, látcsövön vagy a fényképezőgép keresőjén át figyelni a jelenséget. Fontos, hogy a gyermekekre is vigyázzanak, ne hagyják őket felügyelet nélkül, ha a részleges napfogyatkozást együtt fogják nézni.

A szűrőszemüvegek vizsgálata

A Nap közvetlenül csak speciálisan erre a célra készült szűrőszemüvegekkel nézhető. Ha nem biztos abban, hogy a szűrőszemüveg megfelelő védelmet nyújt, vagy bármilyen kétsége lenne annak biztonságosságáról - ne használja azt. Mielőtt a szűrőszemüveget használni kezdi olvassa el a gyártó használati utasítását figyelmesen;  győződjön meg arról, rendelkezik-e a szűrőszemüveg megfelelő minősítéssel; ellenőrizze, nem sérült-e a szűrő (ha az, ne használja). Használatkor tartsa a szűrőszemüveget mindkét szeme elé, mielőtt a Napra nézne és ne vegye le addig, míg el nem fordul attól. A megfelelő szűrőn keresztül a Napnak elég halványan, az égnek pedig teljesen feketének kell látszania, ha nem így lenne, akkor ne használja a szűrőt! 

 

Részleges napfogyatkozás (illusztráció)Forrás: Getty Images/Science Photo Libra/Detlev Van Ravenswaay

A megoldás a camera obscura

A napfogyatkozás megfigyelésének legbiztonságosabb módja a Nap kivetített képének közvetett nézése. Ez legegyszerűbben a Camera obscura elvén alapuló kivetítéssel érhető el. Összesen két papírlap kell hozzá. Ezzel a módszerrel egyszerre többen is, veszélytelenül megfigyelhetik a jelenséget, ezért különösen ajánlott azoknak, akik a gyermekeknek kívánják a jelenséget bemutatni. 

A Nap képének egyszerű és biztonságos kivetítési módszereForrás: ÁNTSZ

Azoknat a kisgyermekeket, akik nem képesek még felmérni a veszélyeket, a napfogyatkozás ideje alatt érdemes olyan fedett helyen tartani, ahol nincs lehetőségük védtelen szemmel a Napba nézni. Optikai eszközökkel (pl. távcső, látcső, fényképezőgép) soha ne nézze a Napot, akkor sem, ha visel szűrőszemüveget.