Akár egy évre is Japánban ragadhat a Solar Impulse

Solar Impulse
A repülőgépnek sokszor 10 ezer méteres magasságokba kell repülnie, hogy teljesen feltölthesse akkumulátorait
Vágólapra másolva!
Akár egy év késedelmet is szenvedhet a Solar Impulse világkörüli útja, ha az időjárás miatt jelenleg Japánban veszteglő napelemes repülőgép augusztus 5-ig nem tud átrepülni a Csendes- és az Atlanti-óceán fölött, mivel ezt követően már túl rövidek lesznek a nappalok a hosszú óceáni átkeléshez - jelentették csütörtöki svájci lapok az expedíció kezdeményezőjére, Bertrand Picard svájci extrémsportolóra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A világ első, kizárólag napenergiával működő repülőgépe jelenleg Nagojában várja, hogy jobbra forduljon az idő és megkezdhesse az átkelést a Csendes-óceán fölött.

Ha nem sikerül idejében elindulni, a repülőgépnek ott kell áttelelnie, ahol éppen tartózkodik, vagyis Japánban,

vagy ha sikerül átkelnie a Csendes-óceánon, akkor az Egyesült Államokban. Az utóbbi lenne a kevésbé rossz forgatókönyv, mert New Yorkban fix hangár várja a repülőgépet, Japánban azonban nincs ilyen, így az áttelelés ott további kihívás elé állítaná a küldetést - közölte a 24 Heures és a La Tribune de Geneve című lapokkal az expedíció vezetője.

A repülőgépnek sokszor 10 ezer méteres magasságokba kell repülnie, hogy teljesen feltölthesse akkumulátorait Forrás: Origo

Nehéz pillanatok

Picard elmondása szerint már tájékoztatták a szponzorokat a kényszerszünet lehetőségéről, és a problémák ellenére mindannyian további támogatásukról biztosították a projektet. II. Albert monacói herceg már korábban közölte, hogy az irányítóközpont késedelem esetén is Monacóban maradhat, de a projekt 150 alkalmazottjának hosszú távú javadalmazása még megoldatlan.

André Borschberg és Bertrand Piccard Abu-Dzabiban, az indulás előtti sajtótájékoztatón Forrás: © Solar Impulse

Picard elismerte, hogy nehéz pillanatot él át a vállalkozás, mivel a jelenlegi helyzetben a szkeptikusok a megújuló energiaforrások korlátaira hivatkozhatnak.

- mondta a pilóta, aki a megújuló és környezetkímélő energiaforrásokra akarja felhívni a figyelmet a napelemes repülő világkörüli útjával.

A Solar Impulse szerdára tervezett nagojai indulását az utolsó pillanatban kénytelenek voltak lefújni a kedvezőtlen időjárási kilátások miatt. A repülőgéppel egyelőre a Hawaii-szigetekre szeretnének eljutni, onnét pedig tovább Phoenixbe vagy New Yorkba.