Drámaian nőtt az extrém esőzések száma 1980 óta

Villámlás Nagykanizsa felett. A várható heves zivatarok veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém, Zala megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az elmúlt napokban. Budapesten ma is jégeső es
Villámlás Nagykanizsa felett. A várható heves zivatarok veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém, Zala megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az elmúlt napokban. Budapesten ma is jégeső esett http://www.origo.hu/itthon/20150615-jon-a-vihar-kezdodik-a-visszaszamlalas.html
Vágólapra másolva!
Drámaian nőtt az extrém esőzések száma a világon 1980 óta - írták német kutatók a Climate Change című szaklap friss számában.
Vágólapra másolva!

A Potsdami Klímakutatási Intézet (PIK) tudósai szerint az emelkedés nagyrészt a klímaváltozás számlájára írható. "Az elmúlt 30 év tíz extrém esőzéséből egyet okozott a régóta zajló felmelegedés, a vizsgált évek közül a legutolsóban, 2010-ben már minden negyediket" - hangsúlyozta Dim Coumou, a tanulmány társszerzője.

Villámlás Nagykanizsa felett. A Potsdami Klímakutatási Intézet (PIK) tudósai szerint az esőzések számának emelkedése nagyrészt a klímaváltozás számlájára írható Forrás: MTI/Varga György

Ezer mérőállomás statisztikáját vizsgálták

A kutatók a világ ezer mérőállomásának 1901 és 2010 között mért adatait elemezték statisztikai módszerekkel, figyelembe véve a - többek között az El Nino és a La Nina okozta - természetes ingadozásokat.

Eredményeik szerint 1980-ig a szélsőséges esőzések gyakoriságát természetes tényezők magyarázták, ezután azonban váratlanul megemelkedett az előfordulásuk.

Celsius-fokonként hét százalék

Az egyes kontinenseket eltérően érintette a változás: a nedvesebb területeken erősebb volt az emelkedés: Délkelet-Ázsiában 56 százalékos, Európában 31 százalékos növekedést mértek. A klímaváltozással való összefüggést a kutatók arra a fizikai tényre alapozták, hogy a melegebb levegő több vizet vesz fel, ebből több csapadék képződik.

1980-ig a szélsőséges esőzések gyakoriságát természetes tényezők magyarázták, ezután azonban váratlanul megemelkedett az előfordulásuk Fotó: Polyák Attila - Origo

Celsius-fokonként ez a kapacitás mintegy hét százalékkal nő. Az extrém esőzések növekvő száma nagyjából megegyezik a hőmérséklet globális emelkedésével - írták a kutatók.