Majdnem India-méretű trópusi őserdőt irthatnak ki 2050-ig - figyelmeztetett egy frissen megjelent tanulmány.

A washingtoni székhelyű Center of Global Development (globális fejlődés központja) nevű kutatóintézet száz ország műholdfelvételeit elemezte. Eredményeik arra mutatnak, hogy a következő 35 évben 289 millió hektár trópusi őserdőt vágnak ki a Földön.

A klímaváltozás is súlyosbodik

Az erdőirtás hozzájárul a klímaváltozáshoz, mivel a fák egyrészt maguk is szenet tárolnak, másrészt a légkör szűrőjeként működnek: felveszik az üvegházhatású szén-dioxidot. Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, az esőerdők irtásával 169 milliárd tonna szén kerül az atmoszférába 2050-re.

Olajkitermelés miatt irtják az erdőt a Yasuni Nemzeti ParkbanForrás: DPA/AFP/Erwin Patzelt

Ez akkora mennyiség, amennyivel 44 ezer széntüzelésű erőművet egy évig lehet működtetni - mondta a tanulmány vezető szerzője.

Olcsó út a klímaváltozás elleni küzdelemhez

A trópusi őserdő irtásának visszaszorítása a klímaváltozás elleni küzdelem olcsó útja - mutatott rá Jonah Busch környezetvédelmi közgazdász. Az ENSZ éghajlat-változási szakértői szerint legfeljebb egytrillió tonna szén égethető el, hogy a felmelegedés mértékét globálisan 2 Celsius-fok alatt lehessen tartani és így a katasztrofális következményeket elkerülje az emberiség.

Az Amazonas őserdejeForrás: AFP/Antonio Scorza

Az erdőirtás 2040 körül felgyorsul

A tanulmány szerint a trópusi erdők irtásának legjelentősebb hajtóereje a globális piacra szánt termények - többek között a szója és a pálmaolaj - iparszerű mezőgazdasági termesztése. Az elemzés készítői azt jósolták, hogy az erdőirtás növekedni fog a 2020-as és a 2030-as években, 2040 körül viszont felgyorsul, ha nem tesznek ellene.

Brazília 80 százalékkal csökkentette az irtást

A folyamat megállítására történtek már sikeres erőfeszítések: műholdas ellenőrzéssel és a hatóságok erőteljesebb fellépésével Brazília egy évtized alatt 80 százalékkal csökkentette az amazóniai őserdők kivágását. Eközben a szójatermesztés és a szarvasmarhatartás is növekedett az országban.