Több mint egy méterrel lett alacsonyabb a Mont Blanc két év alatt. Az Alpok legmagasabb csúcsa az idei mérések alapján 4808,73 méter - közölte az AFP-vel a munkát végző földmérő-expedíció egyik tagja.

A két évvel ezelőtti vizsgálatok alapján a francia geoinformatikai és erdészeti intézet (IGN) 4810,02 méteresnek kalkulálta a hegyóriást az azt borító jégsapkát is beleértve, vagyis a csökkenés 1,3 méter. 

Minél több a csapadék és minél gyengébbek a szelek, annál nagyobb hótömeg halmozódik föl és annál vastagabb lesz a 4792 méteres, sziklás csúcsot borító jégsapkaForrás: AFP/Jean-Pierre Clatot

"A Mont Blanc magassága alapvetően a rárakódott hó mennyisége miatt változik, ez pedig a csapadéktól és a széltől függ" - magyarázta Christian Vincent, a grenoble-i jégkutató intézet glaciológusa. Minél több a csapadék és minél gyengébbek a szelek, annál nagyobb hótömeg halmozódik föl és annál vastagabb lesz a 4792 méteres, sziklás csúcsot borító jégsapka.

A Mont Blanc a 2005-ben végzett, 4808,75 métert mutató mérések óta egyszer sem csúszott 4810 méter alá, csak idén. A 23 alpinista részvételével folyó méréseket 2001 óta kétévente végzik el.