Jövőre jön a legmelegebb év

klíma
Ma már kétségbevonhatatlan tény, a légkör globális felmelegedése
Vágólapra másolva!
Minden eddiginél melegebb év jön 2016-ban. A globális hőmérsékleti rekordok már idén is sorban megdőltek, a brit meteorológiai szolgálat (Met Office) szerint azonban a világ klímája hamarosan eléri azt a bizonyos fordulópontot: a Föld éghajlata igen jelentősen változhat.
Vágólapra másolva!

A következő évek valószínűleg a legmelegebb rekordokat döntögetik majd,

a klímaváltozás eléri a csúcspontját, és ezzel komoly változásokat idéz elő a Földön.

A természetes klímaciklus a Csendes-óceánon és az Atlanti-óceánon megváltozik.

Ma már kétségbevonhatatlan tény, a légkör globális felmelegedése Forrás: Origo

És ha ezzel összefüggésben a fő tengeráramlások megváltoznak, ez már önmagában is jelentős globális felmelegedést okoz.

A brit meteorológiai szolgálat szerint ez megváltoztatja az időjárásunk mintázatát a világ minden pontján: a korábban száraz vidékeket eső moshatja el, a csapadékos részeken tartós szárazság jön, és egyre több hőhullámra kell felkészülni.

A globális felmelegedés egyre nagyobb területeken okoz elsivatagosodást Forrás: Origo

A felvetések szerint ennek az ellentéte is bekövetkezhet: az is lehetséges, hogy pont emiatt lesznek hűvösebbek a nyarak például Nagy-Britanniában.

Megdőltek a melegrekordok

– Ha egyszer majd visszatekintünk erre a mostani időszakra, akkor belátjuk, hogy egy igen fontos fordulóponthoz érkeztünk – mondja Adam Scaife professzor, a brit meteorológiai szolgálat elemzésének vezetője.

- Idén és jövőre, illetve a közeljövőben nagy valószínűséggel elérjük a felmelegedés eddig tapasztalt legmagasabb szintjét - nyilatkozta Scaife professzor.

A globális felmelegedés hatására növekeszik a rövid, ám szélsőségesen csapadékos periódusok aránya Forrás: AFP/Joe Raedle

A legmelegebb év rekordja már 2014-ben megdőlt: hőhullámok perzselték Kínát, Oroszországot, Ausztráliát és Dél-Amerika egyes vidékeit. Annak ellenére, hogy az utolsó évtizedben relatív lassúbb levegőhőmérséklet felmelegedést tapasztalhattunk a Földön, tény, hogy a globális felmelegedés nem állt meg. Az üvegházhatást kiváltó gázok miatt folytatódott a légkör lassú felmelegedése.

A Csendes-óceán a Nemzetközi Űrállomásról nézve. A globális felmelegedés miatt egyre több hőt nyelnek el a tengerek Forrás: NASA

A kutatók rávilágítanak, hogy a természetes klíma körforgása vezetett valójában ahhoz, hogy

az óceánok egyre több hőt raktároznak el.

A most kiadott jelentés szerint minden jel arra mutat, hogy a globális felmelegedés mértéke a következő években fel fog gyorsulni.

Jövőbeli figyelmeztetés

Novemberben Párizsban gyűlnek össze a világ szaktekintélyei, hogy az ENSZ-klímacsúcson

megállapodásra jussanak a globális klímaváltozás valós veszélyeinek kezelésében.

Idei céljuk, hogy a Föld éghajlatának átlaghőmérséklete az ipari forradalom előtti időkhöz képest legfeljebb kettő Celsius-fokkal legyen magasabb.

Elsőrangú kérdés, a szén-dioxid kibocsátás jelentős visszaszorítása Forrás: AFP/Franck Dunouau

A tagállamok az üvegházhatású gázok kibocsátásának olyan mértékű korlátozásáról kívánnak megállapodni, amely mindezt biztosíthatja. (Magyarország vállalásában azt ígéri: 2020-ig húsz, 2030-ig pedig negyven százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását.) Rowan Sutton a readingi egyetem professzora azt mondja: legjelentősebben az üvegházhatású gázok kibocsátása befolyásolja a klímaváltozást, ebben van a legalapvetőbb egyetértés Párizsban.

A térképen a világ tíz legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó állama/államszövetsége látható, összehasonlítva az Európai Unió kibocsátásával Forrás: AFP/S. Ramis, V. Lefai

De az is tény, hogy a rendkívül forró évekként jegyzett 2014-es és 2015-ös, valamint a felgyorsuló felmelegedés kapcsán prognosztizálható 2016-os év egyfajta „jövőbeli figyelmeztetés” a klímaváltozás kapcsán.

2016-ban várhatóan minden eddigi melegrekord megdől Forrás: Thinkstock

A Guardian által idézett jelentés a globális klímaváltozás felelőseit keresi: elemzi a legfrissebb adatokat, keresi az okokat és figyelembe veszi az úgynevezett kulcsfaktorokat.

A vizsgálat alá vett tényezők közül egyértelműen a szén-dioxid-kibocsátás a legjelentősebb tényező,

és a jelek szerint a jövőben is kiemelkedő marad a hatása.

Csúcson az El Niño

A Csendes-óceánon kialakuló El Niño jelentős hatással lesz a felmelegedésre.A kutatók úgy látják, 1998 óta most lehet a legerősebb, amivel „felnyomja” a globális hőmérsékleteket, gyengítve az indiai monszunidőszakot és az Atlanti-óceán hurrikán szezonját. Hosszútávon a Csendes-óceán áramlásai is egyre melegebbé válnak.

A sötétvörös foltok mutatják, hol melegszik fel leginkább a klíma a század végére. Forrás: NASA SVS/NASA Center for Climate Simulation

Közben az Atlanti-óceán térségében ellentétes hatás érvényesülhet: itt hűvösebb periódus következik, amelyet leginkább Nagy-Britannia és Észak-Európa fog megérezni."Ha ez a folyamat úgy folytatódik, ahogy azt prognosztizáljuk, akkor az kedvez a hidegebb, és jóval szárazabb, esőmentes nyaraknak" – mondja Sutton.

Az Atlanti-óceán vizének lehűlése már korábban is többször bekövetkezett,

például az 1980-as években, amely hatással volt az afrikai perzselő szárazságra, miközben özönvízszerű esőt hozott Amerikában.

A csapadékeloszlás is egyre szélsőségesebbé válik az elkövetekező években Forrás: AFP/Justin Tallis

Scaife professzor nem feledkezik meg arról sem, hogy a globális felmelegedéshez vezető természetes folyamatok kialakulásában milyen jelentős szerepe van az emberi hatásnak. Rávilágít, hogy bár sok minden bekövetkezhet enélkül is, az emberi tevékenységek vitathatatlan szerepe áll az élen.

A kétségbevonhatatlan tények ellenére egyes döntéshozók rövidtávú gazdasági érdekek miatt, még mindig kétségbe vonják a globális klímaváltozást Forrás: completcolorado.com

"Tehát ha most az ember okozta felmelegedéshez csatlakozik az El Niño, és vele együtt emelkedik a globális hőmérséklet, akkor 2016 lehet az eddig mért legmelegebb évünk" – húzza alá Scaife. Ez az El Niño még az 1998-as, világszerte megismert rekordnál is nagyobb lehet.

(Az összeállítást Jeki Gabriella készítette)