Vágólapra másolva!
A legkárosabb környezeti mérgek, mint az ólom, a higany és a hat vegyértékű króm a világon mintegy 95 millió ember egészségét veszélyeztetik közvetlenül környezetvédő szervezetek friss jelentése szerint.
Vágólapra másolva!

A genfi székhelyű Green Cross és a New York-i központú Pure Earth környezeti mérgekre vonatkozó 2015-ös jelentése szerint az ólom a világ legpusztítóbb környezeti mérge, az alacsony és közepes jövedelemmel rendelkező országokban

mintegy 26 millióan vannak kitéve a nehézfém közvetlen hatásának.

A legkárosabb mérgek közé tartozik az ólom mellett a higany, a hat vegyértékű króm, a radionuklidok, a növényvédőszerek és a kadmium.

Mik a mérgek forrásai?

A higanyt gyakran szénerőművek választják ki, több ipari termékben, például hőmérőkben és energiatakarékos lámpákban használják. Hat vegyértékű króm van a cserzett bőrben és a nemesacélból készült főzőedényekben. Radionuklidok szabadulnak fel például az urán, valamint az orvostechnikában a radiológiai termékek lebontásakor.

Forrás: AFP/SPL

Növényvédőszereket elsősorban a mezőgazdaságban vetnek be, a kadmium pedig a trágyázószerek előállításakor keletkezik.

Alábecsült probléma

A fertőző betegségekkel, mint például az AIDS-szel, a tuberkulózissal és a maláriával szemben a környezeti mérgek által okozott megbetegedések problémájának jelentősége még meglehetősen alábecsült - mondta David Hanrahan, a Pure Earth munkatársa.

A fejlődő és a feltörekvő országokban 2012-ben becslések szerint nyolcmillióan haltak meg szennyezett levegő, fertőzött víz vagy föld miatt. Összehasonlításként: az AIDS áldozatainak száma évente mintegy 1,5 millió, a maláriában és tuberkulózisban elhunytak száma egymillió alatt van.

A tanulmány elkészítéséhez 49 ország, köztük India, Oroszország, Mexikó és Indonézia környezeti terheltségét vizsgálták, európai uniós ország nem szerepel a jelentésben.

A Pure Earth a fejlődő országokban kialakult életveszélyes környezetvédelmi problémák megoldásáért száll síkra. A Green Cross többek között az ipari és katonai katasztrófák okozta károk orvoslásával foglalkozik.