Még mindig szenvedik a delfinek az olajkatasztrófát

Az én nagy kékségem
Palackorrú delfin család az izraeli Eilati öböl lezárt részén Izrael 2006
Vágólapra másolva!
A mai napig vemhességi gondokkal küzdenek a louisianai partok menti Barataria-öböl palackorrú delfinjei a 2010-ben történt mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa miatt - derült ki egy új tanulmányból.
Vágólapra másolva!

A szakemberek négy éven át követtek figyelemmel tíz vemhes delfint, amelyek közül végül csak kettő hozott világra utódot.

Rengeteg olaj került a tengerbe

A BP brit olajipari óriáscég egyik mélytengeri olajfúró-platformja 2010. április 20-án süllyedt el a Mexikói-öbölben.

A tenger mélyén megsérült olajkutat csak augusztusban sikerült eltömíteni, a 106 nap alatt mintegy

780 millió liter nyersolaj került a tengerbe.

A katasztrófát követően a kutatók tüdőbetegséget és egyéb - szerintük - az olajszennyezéssel összefüggő rendellenességet tapasztaltak a Barataria-öböl delfinjeinél.

Krónikus betegségek, magas halálozási arány

Nagyjából egy évvel az olajszivárgás leállása után, 2011 augusztusában 32 delfint jelöltek meg a kutatók. Az új tanulmány szerint a megjelölt állatoknál magas volt a halálozási arány és krónikus betegségek jelentkeztek náluk, ami súlyosan érintette a szaporodási képességüket.

2010. április 21.: az amerikai parti őrség tűzoltóhajói oltják a Deepwater Horizont Forrás: AFP/Ho

A kutatást vezető Lori Schwacke, a Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) szakembere szerint az eredmények azt mutatják, hogy az olajkatasztrófának kitett delfin- és bálnapopulációknak is hosszú időre van szükségük a regenerálódáshoz. A szakember szerint az állatok 2013-as és 2014-es reprodukciós adatai, amelyeket nem vontak be a mostani vizsgálatba, azt mutatják, hogy

a helyzet nem változik.

Nagyon sok delfin odaveszett

A delfinek lassan érik el az ivarérettséget és utána is nagyjából másfél évbe telik, mire világra hozzák kicsinyüket.

A delfineknek másfél évükbe telik, mire világra hozzák kicsinyüket Fotó: Dombovári Tibor

Három-öt évente adnak életet egyetlen utódnak. A kutatók becslései szerint nagyjából 2300 delfin élhetett a Barataria-öbölben az olajkatasztrófa idején és az állatok nagyjából 35 százaléka veszett oda a szivárgás következtében. A tanulmányt a Proceedings of the Royal Academy of Sciences című brit folyóirat közölte.