Métereket vékonyodott egy év alatt a legnagyobb francia gleccser

2015.11.09. 17:21

Több mint három métert vékonyodott egy év alatt a legnagyobb francia gleccser, a Mont Blanc-on elterülő Mer de Glace, vagyis a Jégtenger - közölte hétfőn a Grenoble-i Gleccserkutató Laboratórium.

A hatalmas, 32 négyzetkilométeres jégfolyam 2014 és 2015 októbere között átlagosan 3,61 métert veszített a vastagságából, ez a korábbi évek olvadásának háromszorosa - áll a laboratórium közleményében. 

A Mer de Glace fontos turistalátványosság isForrás: AFP/Philippe Desmazes

Szokatlanul forró volt a nyár

A globális felmelegedés miatt a gleccser 30 éve évente átlagosan nagyjából egy méter jeget veszít. Csak 1995-ben és 2001-ben nőtt a folyam néhány centiméterrel. A jelenlegi olvadás a 2003-as és a 2009-es évivel vethető össze, ezekben az években veszített a jégtenger egy-egy méternél is többet vastagságából. A gleccser idei visszahúzódásának mértéke elsősorban a szokatlanul forró nyár számlájára írható, de az is hozzájárult, hogy október és május között kevés hó hullott - magyarázta Christian Vincent kutató, az LGGE mérnöke.

Az Alpok több gleccsere is bajban

A Francia-Alpok többi gleccserénél is jelentős olvadást figyeltek meg. Vincent szerint a 3500 méternél alacsonyabban elterülő gleccserek 2100-ig eltűnhetnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK