Lebomló mobiltelefon mentheti meg a környezetet

autó szelfi, selfie, car, este fényképez fiatal fiatal lány  mobiltelefon quad selfie  Beregszász, 
Kárpátaljai magyar fiatal szelfizik Beregszászon
Beregszász, 2015. június 14. Kárpátaljai magyar fiatal szelfizik Beregszászon 2015. június 12-én.
Vágólapra másolva!
Minden más fogyasztási cikknél gyakrabban váltjuk a mobiltelefonunkat. Az évi többszáz millió elavult készülék újrahasznosítása nem megoldott, jobb volna, ha biológiai úton lebomlanának.
Vágólapra másolva!

Amióta mobilozunk, pláne okostelefonon, nagyjából ötévente veti fel valaki a biológiai úton lebomló készülék ötletét.

Az újrahasznosítás ugyanis nem megoldott,

a fogyasztók pedig képtelenek ellenállni az egyre fejlettebb és tetszetősebb modelleknek: átlag 18-24 havonta cseréljük új készülékre régi mobilunkat.

Részben a gyakori típus váltás miatt, részben pedig divatkövetésből átlagosan 18-24 havonta cseréljük le mobiltelefonjainkat Forrás: MTI/Balázs Attila

Az amerikai Missouri Egyetem kutatói most megtették a kezdő lépéseket:

biológiai úton lebomló szerves anyagokra cserélték a kijelző bizonyos alkotóelemeit.

Az eljárás (és a hasonló elképzelések) a jövőben csökkenthetik az e-hulladék tetemes mennyiségét.

Fém helyett fehérje dolgozik

Az amerikai kutatók természetes eredetű, peptidnek nevezett rövidláncú fehérjéket elegyítettek kék fényt kibocsátó polimerrel (angolul light emitting polymer, LEP). "A peptidek képesek önállóan összerendeződni nanoméretű alakzatokba, nanocsövekbe, és egyesíthetők a polimerrel, így az elegyük kék fényt emittál"- mondta Suchismita Guha, az egyetem fizikaprofesszora.

A nanotechnológia lassan mindenhová betör Forrás: AFP/Dibyangshu Sarkar

A szerves nanocsövek alkalmazásával a felhasznált polimer mennyiségét csökkenthették, s mivel a peptid biológiai úton 100 százalékban lebomló,

a nanokompozit kijelző végső lebomlási értéke eléri a 85 százalékot.

"Persze egy használható mobil- vagy tabletkijelzőhöz még hasonló sikert kell elérnünk vörös és zöld fényt kibocsátó polimerekkel", tette hozzá Guha.

Óriási számokról beszélünk

Míg a régebbi fejlesztésű mobiltelefonokból jelenleg is szűk ötmilliárd van forgalomban világszerte, már nagyjából 1,9 milliárdan váltottak okostelefonra. S azzal szemben, hogy a korábbi készülékek várható élettartama is 5-7 év, a mobiltulajok 18-24 havonta vásárolnak új telefont. A jelenségnek többféle okot tulajdonítanak a szakértők; ilyen a technológia szüntelen fejlődése, a divat, vagy az a kedvezmény, hogy előfizetés révén alacsony a csere költsége.

Jelenleg hozzávetőleg 1,8 milliárd okostelefon, és mintegy 5 milliárd hagyományos mobil van forgalomban Forrás: AFP/Justin Sullivan

Ám mind ugyanazzal a következménnyel jár: százmilliószámra dobjuk (jó esetben szelektív) kukába régi mobiltelefonunkat -- amelynek nem pusztán az akkumulátora, hanem a többi alkatrésze is tele van az egészségre és a környezetre veszélyes kémiai anyagokkal.

Nemhogy a feldolgozás, már a begyűjtés sem megy

Csak az Egyesült Államokban a hulladéklerakókba kerülő anyag 70 százaléka használt elektronikai termék.

Amerikában az eldobott mobiltelefonok legfeljebb 10 százalékát hasznosítják újra,

mert a szakszerű feldolgozás nem éri meg: készülékenként átlag 75 centes haszon remélhető a kivont nyersanyagokból, ráadásul az új modellek egyre kevesebb értékes nyersanyagból készülnek a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően.

E-hulladák újrahasznosításának folyamatábrája Forrás: Umicore

Az ENSZ statisztikái szerint 2014-ben rekordmennyiségű, 41,8 millió tonna elektromos és elektronikus készüléket dobtak ki világszerte, az egész mennyiség 7 százalékát tették ki a használt mobiltelefon, kalkulátorok, személyi számítógépek és nyomtatók. A tapasztalatok szerint az e-hulladék kevesebb mint egyhatodát hasznosították újra megfelelő módon.

Augusztus 15-től az Európai Unióban a mobiltelefonok legalább 80 százalékát kötelező újrahasznosítani Forrás: Origo

Az Európai Unióban törvény mondja ki, hogy 2015. augusztus 15-e után a mobiltelefonok 80 százalékát kell hasznosítani, valamint 70 százalékot előkészíteni újrahasználatra vagy újrafeldolgozásra. Tegye a kezét a szívére: önnek hány régi telefonja és/vagy töltője kallódik otthon?