9 ezer otthont fenyeget az emelkedő tengerszint Új-Zélandon

2015.11.19. 16:51

Legalább kilencezer otthonra jelent fenyegetést az emelkedő tengervízszint Új-Zélandon - figyelmeztetett csütörtöki jelentésében az ország környezetért felelős országgyűlési biztosa, hangsúlyozva, hogy Új-Zélandnak jobban fel kell készülnie a tengerszint-emelkedés part menti területeket érintő hatásaira.

Az Új-Zéland felkészítése az emelkedő tengerekre: bizonyosságok és bizonytalanságok című jelentés szerint legkevesebb 9000 olyan új-zélandi otthon van, amely kevesebb mint 50 centiméterrel fekszik feljebb a tavaszi dagály határvonalától. 

A part menti városoknak vigyázniuk kell a tengerszint-emelkedésselForrás: Stewart Baird

Lakhatatlanná válnak egész régiók

Jan Wright szerint több milliárd új-zélandi dollár értékű lakóház, üzlet és infrastruktúra épült alacsonyan fekvő területekre, közel a partokhoz. "Az emelkedő tengervíznek jelentős hatása lesz számos területen. Idővel bizonyos part menti régiók lakhatatlanná válnak" - húzta alá a jelentést kísérő közleményében a biztos. A jelentés egyik kulcsmegállapítása, hogy a tengerszint-emelkedésre való felkészülésben nagyobb szerepet kell vállalnia a kormánynak. Egy hatékonyabb megközelítés kidolgozásához azonban időre lesz szükség - szögezte le a biztos.

A dokumentum nyolc ajánlást fogalmaz meg az új-zélandi környezetügyi, a természetvédelmi és a pénzügyminiszternek címezve, egyebek közt a helyi tanácsok feladatait és az emelkedő tengervízszint jelentette anyagi kockázatokat illetően. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK