A gyermekek a bolygó felmelegedésének első számú áldozatai - állapította meg kedden közzétett tanulmányában az UNICEF, az ENSZ gyermekvédelmi alapja.

A közelgő párizsi klíma-csúcstalálkozó elé időzített dokumentum szerint mintegy 530 millió gyermek él olyan térségben - jórészt Ázsiában -, ahol mind gyakrabban fordul elő katasztrofális árvíz, 160 millió pedig olyan afrikai országban, ahol egyre elviselhetetlenebb a szárazság. 

közép-afrikai köztársaság, menekült gyerekek az Mpoko repülőtéren Bangui közelébenForrás: AFP/Eric Feferberg

Különösen érzékenyek a hőségre

"Az éghajlati kockázatoknak kitett gyermekek száma aggasztóan magas" - hangsúlyozzák a tanulmány összeállítói. Felhívják a figyelmet arra, hogy a kisgyermekek szervezete különösen érzékeny a hőségre, ami akár végzetes kiszáradáshoz is vezethet. Mint hozzáteszik, ezeknek az érintett gyermekeknek a nagy része ráadásul mélyszegénységben nyomorog.

A klímacsúcs megoldást találhat

A november 30. és december 11. között tartandó párizsi klímacsúcson 195 állam képviselője olyan intézkedésekben szeretne megállapodni, amelyek elkerülhetővé teszik, hogy a légkör globális felmelegedése meghaladja a másfél-két Celsius fokot.