Teljes mértékben karbonsemlegessé vált a Magyar Telekom Csoport – a hazai nagyvállalatok közül elsőként sikerült elérnie, hogy ilyen mértékben kizöldüljön. A csoporthoz tartozó Origo is büszke arra, hogy szerverei megújuló energiával működnek.

Korunk egyik legsúlyosabb problémája a klímaváltozás, ami nagyrészt az emberiség által a légkörbe juttatott szén-dioxid, és egyéb üvegházhatású gázok következménye. 

A Magyar Telekom már az 1990-es évektől kezdve dolgozott karbonlábnyomának csökkentéséértForrás: AFP/Francois Nascimbeni

Minél zöldebb, annál jobb

A Telekom már a 90-es években felismerte a környezet- és klímavédelem fontosságát, és ez a szemlélet szervesen beépült a nagyvállalat tevékenységébe. A fenntarthatósági stratégiájába foglalt célok mentén, innovatív megoldásokat alkalmazva folyamatosan csökkentette a működése során felhasznált energiát, és növelte az energiahatékonyságát. A vállalat modernizálta hálózatát és adatközpontjait, növelte a hibrid és elektromos gépkocsijainak arányát a céges autóflottájában, valamint igyekszik egyre hatékonyabb környezetbarát eszközöket illetve megoldásokat alkalmazni. Több vállalati infrastruktúra energiaellátását oldja meg szél- és/vagy napenergiával, működése során pedig előnyben részesíti a fenntartható infokommunikációs termékek és szolgáltatások igénybe vételét. A csoporthoz tartozó Origo Média Zrt. szerverei is egytől egyig megújuló energiával működnek.

Napenergia, szélenergia, vízenergia, biomassza és geotermikus energiaforrások - ezek mind ígéretes ehetőségek, hogy szebbé tegyük a jövőtForrás: AFP/LexVan Lieshout

Miért éppen a megújuló energia?

A megújuló energiaforrások olyan természeti jelenségek,- mint például a napsugárzás, a szél, vagy a föld mélyén keletkező hő - amelyek gyakorlatilag végtelen mennyiségben állnak rendelkezésünkre ahhoz, hogy kiváltsuk velük a fosszilis energiahordozókat. Hatalmas előnyük a fosszilis energiahordozókkal szemben, hogy felhasználásuk tökéletes összhangba hozható a fenntartható fejlődés alapelveivel – kinyerésük környezetbarát, nem szipolyozza ki bolygónkat,valamint folyamatosan, emberi beavatkozás nélkül újratermelődnek.

Amíg a fosszilis energiahordozók (mint például a kőolaj, a földgáz vagy a kőszén) kinyerése és felhasználása hozzájárul az üvegházhatás felerősödéséhez, a szén-dioxid kibocsátás növekedéséhez, vagy például a vizek szennyezéséhez, addig a megújuló energiaforrások steril, tiszta energiát biztosítanak. A legfontosabb megújuló energiaforrások a napfény, a szél, a víz, a biomassza vagy a biotermikus energia. Az emberiség technológiai fejlődésének az ilyen energiaforrások maximális kiaknázása lesz a kulcsmomentuma.

A megújuló energiahordozók kinyerése és feldolgozása egyaránt környezetbarát - a fosszils energiára ugyanez nem mondható elForrás: Shutterstock / Tatiana Grozetskaya

Két projekt volt a középpontban

A teljesen karbonsemleges működés eléréséhez két kiemelt Telekom-projekt járult hozzá. A Telekom Csoport magyarországi elektromos energiafelhasználását 100%-ban megújuló energiaforrásból vásárolja, a fosszilis energiafelhasználásból származó kibocsátását pedig zöld projektek támogatásával kompenzálta.

A karbonsemlegesség
A karbonsemlegesség egy olyan önkéntes vállalás, amely során egy vállalat minimálisra csökkenti karbonlábnyomát, és szinte csak megújuló energiaforrásokat használ fel működéséhez. Ez persze nem azt jelenti, hogy a karbonsemlegességet vállaló cég egyáltalán nem nyúl zöld energián kívüli forrásokhoz, sokkal inkább azt, hogy a minimális lábnyom mellett fennmaradt karbonkibocsátását is ellentétezi. Ezt úgy lehet elérni, hogy fontos zöld projekteket támogat, amelyek jelenlegi vagy jövőbeli üvegházhatású gáz kibocsátásokat kerülnek el vagy kötnek meg.

„Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy a fenntarthatóságért tett ambiciózus erőfeszítéseinknek köszönhetően a vállalatunk és az ügyfeleinknek nyújtott szolgáltatásaink teljes mértékben karbonsemlegesek, és ezzel megelőztük a világ legnagyobb globális telekommunikációs vállalatait” – mondta Somorjai Éva, a Magyar Telekom fenntartható fejlődésért felelős humán erőforrás vezérigazgató-helyettese. „Köszönjük, hogy a szolgáltatásaink használatával ügyfeleink is támogatnak bennünket környezetünk megóvásában, és ezáltal ők is aktív részesei egy fenntarthatóbb holnap megteremtésének!”

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.