Mobiltelefonos programmal követhetjük a gleccserek változásait

2015.11.30. 15:47

A világ gleccsereit figyelemmel kísérő szolgálat új, ingyenes telefonos applikációt jelentetett meg androidos és iOS rendszert használó mobiltelefonokra. Így minden érdeklődő naprakész adatokhoz juthat a gleccserek változásaival kapcsolatban.

A svájci World Glacier Monitoring Service elkészült a „wgms Glacier App” nevű mobiltelefonos programjával, amely bemutatja, hogyan változnak a gleccserek a bolygón. A felhasználók sok információt megtalálnak az őket érdeklő gleccserekről, köztük a méretükről, az emelkedési tartományukról és a jégvesztésükről.

Majdnem 4000 gleccser szerepel benne

A Zürichi Egyetem glaciológusai által kifejlesztett programot az UNESCO-val közösen jelentették meg a párizsi ENSZ kilímakonferencia előfutáraként. Az aplikáció ingyen letölthető az App Store-ban és a Google Playen.

A Zürichi Egyetem glaciológusai által kifejlesztett programot az UNESCO-val közösen jelentették meg a párizsi ENSZ kilímakonferencia előfutárakéntForrás: Android

A „wgms Glacier App” több mint 3700 gleccserről ad tudományos információt és fényképeket. A program segítségével hozzáférhetünk a Zürichi Egyetem gleccsermegfigyeléseinek adataihoz.

Bemutatja hány gleccser mozog még, illetve mennyire fejlett egy adott ország gleccsermegfigyelő rendszere.

A készítők elsődleges szándéka, hogy felhívják a klímakonferencián résztvevők figyelmét a napjainkban zajló klímaváltozásra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK